Mleko z kożuchemScreen zdjęcia z profilu Pewex na facebook.com

Największy koszmar dzieciństwa - kożuch na mleku. Unikniesz go dodając 1 prosty składnik

Mleko podczas intensywnego gotowania wytwarza na swojej powierzchni kożuch, którego w dzieciństwie nikt nie lubił. Aby uniknąć jego powstania, wystarczy dodać w momencie wrzenia jedną kostkę lodu, a nieprzyjemny w fakturze skrzep nie pojawi się. Poniżej wyjaśniamy dlaczego takie zjawisko ma miejsce.

Mleko w dzieciństwie pił praktycznie każdy. Wszelkie zupy mleczne i śniadania złożone z kaszek gotowanych na mleku były na porządku dziennym, a wartości odżywcze tego nabiału są bardzo duże. Niestety, mleko ma jeden ogromnie duży minus - bardzo łatwo wywołać kożuch podczas gotowania.

Choć z pewnością są osoby, które przepadają za tym tworem i nie przeszkadza im podczas picia mleka, tak większość ludzi wykrzywia się na samą myśl. Głównym czynnikiem jest nieprzyjemna, śliska, a zarazem lepka faktura, która psuje przyjemność ze spożywania tego płynu.

Mleko - czym jest kożuch?

W mleku pływają drobiny tłuszczu, które obleczone są bardzo cienką warstwą białek. Podczas podgrzewania do wysokiej temperatury białka ścinają się i łączą w jedną zwartą strukturę, która wiąże tłuszcz. Cała masa wypływa na powierzchnie i tworzy kożuch, który odpowiada także za kipienie wrzącego mleka.

Doprowadzenie mleka do wysokiej temperatury zmienia jego smak, konsystencje i właściwości, a pojawienie się kożucha jest znakiem, że płyn został przegrzany. Warto gotować je na niewielkim ogniu, aby żadne substancje czy dobroczynne działanie nie zostały utracone.

Ustalone. Wiemy, ile niedzieli handlowych czeka nas w 2021. Polacy nie kryją rozczarowaniaUstalone. Wiemy, ile niedzieli handlowych czeka nas w 2021. Polacy nie kryją rozczarowaniaCzytaj dalej

Na szczęście istnieje jednak kilka sposobów, aby podczas gotowania skutecznie przeszkodzić powstawaniu kożucha. Jednym z nich jest ciągłe mieszanie zawartości rondelka. Poruszanie mlekiem rozbija ścinające się białko i nie dopuszcza do uformowania specyficznej błony.

Co ciekawe, mieszać należy także po zdjęciu z ognia. W ściankach garnka zmagazynowana jest energia cieplna, która uwalniana jest do mleka. Po zakończeniu gotowania warto poświęcić 5 minut więcej, aby mieć 100% pewność, że wszystko się uda.

Poszukujesz więcej ciekawostek na temat mleka? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy czy kawa z mlekiem jest wskazana dla każdego. W tym artykule pokazujemy za to przepis na przysmak z dawnych lat.

Najlepiej sprawdza się w tym celu kostka lodu, którą zawsze warto mieć na podorędziu podczas gotowania mleka. Kiedy widzimy, że płyn zaczyna wrzeć, należy szybko wrzucić kostkę do garnka. Drastyczne obniżenie temperatury zapobiegnie formowaniu się zmory z dzieciństwa.

Dzięki powyższej poradzie już nigdy nie będziesz musiał zmagać się z tą nieprzyjemną błoną, która zabierała całą przyjemność z jedzenia grysiku czy budyniu. Trzeba jednak pamiętać, że kożuch w żadnym wypadku nie jest ani groźny, ani niezdrowy, więc jeśli ktoś go lubi, nie powinien obawiać się żadnego ryzyka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł