Mleko gotujemy tak jak nasze babcie.pixabay/Myriams-Fotos

Pamiętacie niezawodny trik naszych babć na gotowanie mleka? Nie będzie przywierać i się nie przypali

Mleko jest uwielbianym produktem, ale jego gotowanie wymaga pewnej wprawy. Czasami, nawet gdy uważnie pilnujemy płynu w garnku, może się on przypalić albo przywierać do dna naczynia, przez co trudno je potem umyć. Na szczęście już nasze babcie znały magiczny i prosty trik, który pozwala uniknąć tych problemów.

Mleko na pewno zawsze jest w kuchni każdego smakosza, bo ilość dań, które możemy z niego przygotować jest ogromna. Chętnie dolewamy je go kawy, dla dzieci jest doskonałym dodatkiem do śniadaniowych płatków, a nieco starsi uwielbiają sentymentalne zupy mleczne z dzieciństwa. Niestety, zwłaszcza w przypadku dłużej gotowanego mleka, w garnku często pojawia się cienka warstewka, która sprawia, że mleko może się przypalić. Można tego jednak łatwo uniknąć.

Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyStało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczyCzytaj dalej

Mleko już nigdy się nie przypali, a garnek po jego gotowaniu umyjemy z łatwością. Jeden bajecznie prosty trik zmienia wszystko

Mleko nie zawsze pijemy prosto z butelki czy kartonu, bo wiele dań wymaga podgrzania białego płynu albo gotowania go przez dłuższą chwilę. Wysoka temperatura i zbyt długie trzymanie garnka na ogniu sprawiają jednak, że białka mleka krzepną, przez co bardzo łatwo przywierają do dna naczynia, zwłaszcza, jeśli korzystamy z metalowych garnków. W efekcie tworzy się mleczny osad, który bardzo łatwo przypalić, bo czasem wystarczy kilka sekund, by tak się stało. Warstewkę mleka z dna naczynia dość trudno usunąć podczas zmywania naczyń, a do tego w daniach może być wyczuwalny nieprzyjemny metaliczny posmak. Tak jak w przypadku wielu dań wystarczy jednak stosować odpowiednią technikę gotowania.

Dzisiaj grzeje:

    1. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
    2. Likwidacje i zwolnienia. Uwielbiana w Polsce sieciówka zamknie 170 sklepów

Już nasze babcie dobrze wiedziały, że przed zagotowaniem mleka warto wlać do naczynia nieco wody - wystarczą nawet 2 łyżki - i postawić garnek na ogniu. Gdy tylko zauważmy, że woda zacznie wrzeć, wylewamy ją i od razu napełniamy naczynie mlekiem. Tylko tyle wystarczy, aby warstewka mleka nie była trudna do usunięcia. Tak niewielka ilość wody sprawi też, że płyn nie będzie się przypalać, a wszelkie mleczne dania będą smakować jeszcze lepiej. Dodatkowo można też natłuścić garnek neutralnym w smaku olejem - np. słonecznikowym lub rafinowanym rzepakowym, by mieć pewność, że nalot na dnie naczynia na pewno się nie pojawi.

Najlepsze newsy:

  1. Sądzili, że trafili na pusty magazyn. W środku zobaczyli setki oczu błagających o pomoc
  2. Dwa wypadki na lotnisku w Polsce, służby ruszyły do akcji. Wszystko działo się błyskawicznie
  3. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  4. Wyciekły zdjęcia obiadów z polskich więzień. Dietetycy dbają o osadzonych, koszt 1 posiłku nie jest tajemnicą
  5. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
  6. Legia Warszawa potwierdziła pierwszy letni transfer. Gwiazda Ekstraklasy trafi na Łazienkowską, to już oficjalne

Źródło: Genialne.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł