Mlekopixabay.com/Couleur; pixabay.com/Michi-Nordlicht

Obciąża jelita, nerki i wątrobę, a Polacy i tak piją je na potęgę. Może ogromnie zaszkodzić

Mleko było głównym produktem wielu prozdrowotnych kampanii. Przede wszystkim z uwagi na swoje właściwości, które miały tworzyć podstawę naszego codziennego jadłospisu. Jak się okazuje, częste spożywanie mleka może prowadzić do uciążliwych chorób, a przy tym niewydolności jelit, nerek czy wątroby. Wszystko z uwagi na zawartą w nim kazeinę.

Mleko jest produktem, który wzbudza nieustannie wiele kontrowersji. Przez wiele lat był to produkt, który stanowił podstawę naszego codziennego jadłospisu. Mimo dostępności napojów roślinnych, w naszych lodówkach nadal obecne jest mleko krowie czy owcze. O tym, które jest najzdrowsze, pisaliśmy tutaj.

Wciąż prowadzone są dyskusje na temat tego, który rodzaj mleka jest tym najlepszym. Wszystko zależy nie tylko od preferencji czy ewentualnej obecności nietolerancji na laktozę.Kazeina jest składnikiem, który występuje w mleku i jest ciężki do przetrawienia dla człowieka.To z uwagi na nią powinniśmy uważać na ilości spożywanego mleka.

Warto zwrócić uwagę na to, że nasz organizm różni się znacząco od zwierzęcego. Tak naprawdę w każdym mleku znajduje się coś innego, co jest charakterystyczne i dostosowane do konkretnego gatunku ssaków. Choć mleko jest doskonałym źródłem białka i witamin, jego częste spożywanie może prowadzić do chorób jelit, nerek czy wątroby.

Mleko może prowadzić do nietolerancji pokarmowej

Nieustannie padają pytania na temat tego, co może być niezdrowego w mleku. W krowim znajdziemy przede wszystkim kazeinę, która jest białkiem mlecznym, tłuszcz i cukier mleczny. Ten nazywany jest inaczej laktozą.

Polacy odliczają dni, cudowna wiadomość. Wraca najlepszy program kulinarny w PolscePolacy odliczają dni, cudowna wiadomość. Wraca najlepszy program kulinarny w PolsceCzytaj dalej

Bardzo dużo mówi się na temat laktozy i alergii, dlatego na rynku coraz bardziej powszechne są bezlaktozowe mleka, jak i bezlaktozowe produkty mleczne. Takie rozwiązanie może okazać się nieocenione, jeśli borykacie się z problemami trawiennymi tuż po spożyciu produktu z obecną laktozą.

Może być to na tyle uciążliwe, że po każdym spożyciu nawet niewielkiej ilości laktozy, nasz organizm sobie z nią po prostu nie radzi.

Jakie skutki niesie za sobą picie mleka?

Spożywając mleko, a także produkty mleczne, które zawierają w sobie kazeinę, silnie zakwaszamy nasz organizm.Białko z mleka krowiego jest gęstą substancją, która ma na celu wzmocnienie szkieletu cielaka. W jego żołądku tworzy twarde elementy, które są niemal niemożliwe do strawienia.

Organizm cielaka jest przystosowany do trawienia kazeiny. Nasz po prostu sobie z nią nie radzi. Następstwem tego zjawiska jest powstający śluz, który odkłada się w układzie pokarmowym i trawiennym.Kazeina obciąża nasze jelita, nerki i wątrobę. To prowadzi do pojawiających się dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, niestrawność i biegunki.

Często problem z trawieniem mleka pojawia się, kiedy jesteśmy już dorośli. Warto również pamiętać o istotnej różnicy między mlekiem świeżym prosto od krowy a tym sklepowym. Jest ono poddawane między innymi pasteryzacji, co według niektórych prowadzi do powstawania wielu chorób. Między innymi do zaburzania pracy tarczycy, cukrzycy, zaburzenia pracy jelit, wątroby i stawów. Więcej na temat różnicy między tymi rodzajami mleka pisaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł