Mlekopixabay.com/aedrozda

Polacy nagminnie dodają je do jajecznicy, by była jeszcze lepsza. Fatalny błąd, lepiej tak nie rób

Mleko stanowi dodatek do jajecznicy. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Wydaje nam się, że dzięki niemu konsystencja i smak jest znacznie lepsza, jednak dzieje się zupełnie odwrotnie. Czas gotowania wydłuża się, a jajka stają się włókniste i niesmaczne. Lepiej postawić na klasyczną jajecznicę z dodatkiem przypraw czy ulubionych dodatków.

Mleko znajduje się w wielu przepisach na klasyczną jajecznicę. Uważa się je za element konieczny, który odpowiedzialny jest za idealną konsystencję potrawy, ale i smak. Jak się okazuje, naukowe teorie temu zaprzeczają.

Istnieją dwie szkoły przygotowania jajecznicy. Otwocka oraz falenicka. Otwocka opiera się na zwyczajnym rozbełtaniu jajek oraz podgrzaniu ich. Falenicka doradza wzbogacenie przepisu o odrobinę mleka.

Postanowiono oprzeć się na faktach naukowych, które raz na zawsze rozwiały wątpliwości na temat dodawania mleka do jajecznicy. Okazuje się, że lepiej postawić na klasyczne przepisy. Jajka wzbogacone o ulubione dodatki, warzywa czy przyprawy wystarczą.

Mleko jest zbędnym składnikiem jajecznicy

Warto zacząć od faktów naukowych.Białko jaja stanowi około 65% jego objętości. To głównie białka oraz woda. Jeśli chodzi o żółtko, jest ono substancją tłuszczową. Składa się z lipidów oraz wody. Dopiero działanie ciepła sprawia, że mieszanina obu części jaja staje się zwarta i kremowa. To wszystko dzięki temperaturze, która pomaga eliminować zebraną w potrawie wodę.

Kazał głodnej córce zjeść fasolkę z puszki. Nie przewidział konsekwencjiKazał głodnej córce zjeść fasolkę z puszki. Nie przewidział konsekwencjiCzytaj dalej

Ważne jest, aby parowała ona powoli. Jeśli będzie się to działo zbyt szybko, jajecznica ulegnie zbyt szybkiemu ścięciu. Efektem będzie suche danie bez smaku i kremowej konsystencji, na której tak bardzo nam zależy.

Na szczęście żółtko ma w sobie tłuszcz, który naturalnie spowalnia ten proces. Dzięki temu zapewnia ono jajecznicy odpowiednią konsystencję. Z uwagi na tę funkcję, ciężko będzie szybko zepsuć całe danie.

Co się stanie, jeśli dodamy do jajecznicy mleko? Przede wszystkim zaburzymy naturalne proporcje tłuszczu i białka. Mleko to woda i odrobina tłuszczu. Dodając je do jajecznicy, zmieniamy czas gotowania i sprawiamy, że białka zaczynają robić się włókniste i niesmaczne.

W jaki sposób przygotować idealną jajecznicę?

Przede wszystkim warto postawić na jajka i przyprawy. Jeśli mamy ulubione warzywa czy dodatki, możemy wzbogacić o nie jajecznicę. Nie wpłynie to negatywnie na jej smak czy konsystencję tak, jak w przypadku mleka.

W tym artykule pisaliśmy o przepisie na klasyczną jajecznicę na oleju. Z pewnością zachwyci cię smakiem. Choć jej przygotowanie zajmuje kilka minut, może nieść za sobą niemałe, kulinarne trudności. Tutaj opisaliśmy najczęstsze błędy, których warto się wystrzegać, aby wyszła idealna.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł