Mleko w bańcewikipedia.org/Roland Zumbühl, Arlesheim https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Pamiętacie dzbanki ze zdjęcia? Niektórzy do dziś twierdzą, że mleko pite prosto z nich smakowało najlepiej

Mleko dzisiaj kupuje się najczęściej w kartonach lub plastikowych butelkach, choć zdarzają się też szklane. Pamiętacie jeszcze dzbanek ze zdjęcia? Są ludzie, którzy ciągle twierdzą, że mleko z niego smakowało najlepiej.

Mleko powinno znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Pełne jest wapnia potrzebnego do poprawnego rozwoju kości, który odpowiada także za ich twardość. Jeśli w żywieniu brakuje mięsa, warto wprowadzić sporą ilość mleka, które zawiera duże ilości białka zwierzęcego - podstawowego budulca ludzkiego organizmu, którego obecność konieczna jest do wielu procesów zachodzących w ciele. Dzisiaj większość z nas zaopatruje się w nie w sklepach, w których sprzedawane są w kartonach lub plastikowych butelkach. Są jednak tacy, którzy z nostalgią wspominają jak pito je dawniej.

Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaWyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladłaCzytaj dalej

Mleko smakowało kiedyś znacznie lepiej

Takich dzbanków już nigdzie nie uświadczymy. Kilkanaście lat temu były najlepszym sposobem transportu mleka, ponieważ doskonale trzymały odpowiednio niską temperaturę, co chroniło niepasteryzowany płyn przed rychłym zepsuciem. Dzieci pojone były mlekiem z niej, aby dostarczyć im odpowiednią ilość białka, z powodu niedoborów produktów mięsnych w diecie. Do dzisiaj część Polaków uważa, że obecny nabiał nie smakuje tak dobrze, jak ten pity wprost z historycznego dzbanka.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Nawet 6240 zł do twojej emerytury. Mało kto o tym wie, ale możesz liczyć na dodatkowe pieniądze

Mowa oczywiście o kance, metalowym dużym pojemniku, w którym przewożono mleko. W miastowych sklepach nalewano z niego płyn do mniejszych szklanych butelek, które klienci zanosili do domów. Po wypiciu znowu przychodzili do sklepu z pustymi butelkami. Na wsiach dzieci nosiły kanki do mleczarni, w której wprost z dużych zbiorników zlewano mleko.

Dzisiaj jest ono pasteryzowane, co znacząco wydłuża przydatność do spożycia. Niestety, w czasie podgrzewania zmienia się także profil smaku i mleko nie jest tak smaczne. W kance mleko było zazwyczaj prosto od krowy, a więc zawierało o wiele więcej tłuszczu - w wyniku czego pachniało i smakowało o wiele intensywniej. A jak wy wspominacie mleko z kanki? Dajcie znać w komentarzach.

Stało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaStało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęściaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. I wszystko jasne. Wiceminister już potwierdził, wiemy ile będzie wynosić czternasta emerytura
  2. Podatek od szczepionki. Kto zapłaci za walkę z koronawirusem?
  3. Polacy notorycznie nie dodają do jajecznicy 1 składnika. Błąd, bez niego traci aksamitną konsystencję i cudowny smak
  4. Już nigdy nie zrobicie frytek inaczej. Robert Makłowicz pokazał niesamowity trik, dzięki którym smakują najlepiej
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Tysiące Polaków mówi o polskim mieście. Popularny kurort zdecydował się na radykalne kroki

Źródło: interia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł