Mleko prosto od krowy budzi dzisiaj kontrowersje.pixabay/Couleur

Jedno z najpiękniejszych wspomnień z pobytu u babci na wsi. Picie mleka prosto od krowy dziś może wydawać się kontrowersyjnym pomysłem

Mleko dla niektórych smakoszy było wyjątkowe jedynie wtedy, gdy mogli napić się zupełnie nieprzetworzonego napoju. Wielu osobom kojarzy się on z beztroskim dzieciństwem i wakacjami u babci i niestety dzisiaj trudno będzie przypomnieć sobie ten smak. Okazuje się, że mleko prosto od krowy może nie jest zbyt zdrowe.

Mleko jest jednym z najchętniej kupowanych produktów spożywczych, bo dolewamy go zarówno do kawy, jak i wszelkich kaszek i owsianek na śniadanie. Najczęściej kupujemy je w sklepie, ale na niektórych bazarach nadal możemy natknąć się na napój prosto od krowy, które dawniej piliśmy znacznie częściej niż dzisiaj. Niestety wiele wskazuje na to, że picie takiego mleka nie jest najlepszym pomysłem.

Zacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiłaZacznie się za kilkanaście godzin. Biedronka już ogłosiłaCzytaj dalej

Mleko prosto od krowy - niezapomniany smak dzieciństwa

Mleko, które dopiero co zostało wydojone, według wielu osób smakowało o wiele lepiej od tego, które dostaniemy dzisiaj w plastikowych butelkach czy kartonach. Surowy napój, który nie został poddany żadnej obróbce - pasteryzacji, homogenizacji czy nawet gotowaniu - rzeczywiście ma o wiele bogatszy smak i aromat. W dużej mierze wynika to z wysokiej zawartości białek, cukrów prostych, tłuszczu oraz witamin i minerałów, których nie znajdziemy w sklepowym napoju. Niestety wielu specjalistów nie zaleca picia tak dobrze wspominanego mleka prosto od krowy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słów
  2. TVP: Nie żyje wicepremier, był zakażony. Tragiczna wiadomość z zagranicy
  3. Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produkty

Mleko pasteryzowane, czyli podgrzane do pewnej temperatury, przede wszystkim psuje się o wiele wolniej niż surowe. Jeśli było przetworzone przy użyciu niższej temperatury, szybciej mogą namnażać się w nim bakterie, dlatego dopiero co otwarte mleko musimy zwykle wypić dość szybko. W świeżym mleku są obecne groźne dla nas bakterie z grupy E. Coli. Ryzyko, że dostaną się one do uwielbianego produktu wzrasta, gdy nie zachowano odpowiednich środków higieny - zalicza się do nich nieumyte wymiona krowy czy ręce osoby, która ja doiła oraz brudne wiadro. Gdy kupujemy niewątpliwie pyszne wiejskie mleko, nie wiemy, w jakich warunkach zostało pozyskane, dlatego najbezpieczniej jest pić je po ugotowaniu.

Wsyp 1 przyprawę do kawy, a wydobędziesz wyjątkowy smak i wzmocnisz odporność. Dzięki niej zapomnisz o słodzeniu, idealna na jesienne porankiWsyp 1 przyprawę do kawy, a wydobędziesz wyjątkowy smak i wzmocnisz odporność. Dzięki niej zapomnisz o słodzeniu, idealna na jesienne porankiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prawo budowlane od nowa. 19 września weszły w życie ważne zmiany
  2. Pierwsze symptomy guza mózgu. Kiedy się pojawią, nie ma czasu do stracenia
  3. Piotr Rubik błaga fanów o pieniądze. W dzieciństwie brakowało mu jedzenia, po latach ujawnił wstrząsające fakty
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Skandaliczne znalezisko w Biedronce na całej długości lodówki. Autor zdjęcia z trudem walczył z mdłościami
  6. Pamiętacie Bronkę z “Daleko od szosy”? Aktorka wreszcie zdradziła jedną z największych tajemnic serialu

Źródło: motywatordietetyczny.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł