Gotujące się mlekoWikipedia / autor: Henryk Borawski / licencja: CC 3.0

Gotujesz czasem mleko? Prawie każdy źle je przygotowuje, nasze babcie dodawały zmieniający wszystko dodatek

Mleko, jak każdy inny produkt kuchenny wymaga od nas skupienia oraz wiedzy, aby je odpowiednio przygotować. Nawet najbardziej błaha czynność, taka jak gotowanie, może okazać się kłopotliwa jeśli nieodpowiednio się do niej zabierzemy.

Mimo naszych największych starań mleko bardzo często się przypala. Każdy z nas doskonale zna ten zapach spalenizny, który w ciągu kilku minut wypełnia całe pomieszczenie. Gorące mleko jest pyszne, ale takie zdarzenie skutecznie mogą nas zniechęcić do kulinarnych eksperymentów. Okazuje się, że rozwiązanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy wykorzystać sprawdzony sposób naszych babć, które doskonale wiedziały, co dodać by mleko nie wykipiało, nawet jeśli na chwilę spuścimy je z oka.

Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaDodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaCzytaj dalej

Mleko już nigdy się nie przypali - dodaj jeden składnik

Można pomyśleć, że nie ma nic prostszego niż gotowanie mleka. Wystarczy je tylko nalać do garnka i podpalić gaz, wiele osób przez cały czas gotowania kontroluje czy mleko przypadkiem się nie przypala. Jak to możliwe, że mimo takich zabiegów w dalszym ciągu na dnie osadza się spalenizna? Wielu sfrustrowanych kucharzy amatorów zadaje sobie to pytanie, odpowiedź jest tuż przed naszymi oczami.

Czasami nawet utrzymywanie niskiej temperatury i gotowanie mleka powoli nie pomaga. Wystarczy, że mleko gotuje się zbyt długo i ponownie nie nadaje się do spożycia. Jak zatem raz na zawsze pozbyć się uciążliwego problemu? Posłuchajmy,co mają do powiedzenia nasze babcie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rok szkolny przesunięty o dwa tygodnie? Minister MEN odpowiedział wszystkim rodzicom
  2. Zniewalająca babka ziemniaczana, cudowny smak dzieciństwa, o głowę bije wszystkie współczesne potrawy
  3. Prawdziwy skarb na kółkach odnaleziony w Polsce. Warty fortunę Mercedes poraża bogactwem

Ten trick jest banalnie prosty. Wystarczy na dno garnka wylać 2 łyżki wody, które stworzą powierzchnię ochronną. Dzięki tak prostej czynności, nasze garnki już nigdy nie będą nieestetycznie przypalone, a mleko za każdym razem wyjdzie pyszne i bez niepożądanego posmaku. Ten zabieg jest także istotny dlatego, że spalenizna jest bardzo szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy za wszelką cenę jej unikać.

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W środę wchodzi w życie kolejny zakaz. Czy tysiące Polaków może zostać uwięzionych?
  2. Stan zdrowia Gienka Loski nadal bardzo poważny i nie ulega zmianie. Wciąż potrzebna pomoc dla wokalisty, żona komentuje
  3. Rewelacyjne kotlety mielone po grecku wyprą tradycyjne polskie? Z piorunującą niespodzianką w środku smakują jak ambrozja
  4. Wspaniałe wieści z Biedronki. Brawo, wszystkie panie przyklasną z radością
  5. Schabowe inaczej, spróbuj przepisu Ewy Wachowicz na chrupiące i soczyste kotlety. W sam raz na niedzielny obiad z rodziną
  6. Robert Lewandowski nagrał wideo z szatni Bayernu Monachium. Nagle zwrócił się do swojego kolegi, jego słowa podbiły sieć

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł