Mleko zawiera kożuch, który warto dodać do wielu dań.youtube/ Kamila S.

Kożuch na mleku był postrachem dzieciństwa. Nikt nie zdawał sobie sprawy, jakie pyszności można z niego zrobić

Mleko bywa jednym z najbardziej nielubianych produktów i to nawet przez największych miłośników jedzenia. W dużej mierze przyczynia się do tego gromadzący się na powierzchni gorącego płyny kożuch. Podobnie jak w przypadku wielu kiedyś nielubianych produktów okazuje się, że można jednak wyczarować z niego przepyszne smakołyki, jeśli wykorzysta się go umiejętnie, o czym doskonale wiedzą najlepsi szefowie kuchni.

Mleko do dzisiaj sieje postrach wśród tych smakoszy, którzy nie cierpią jego smaku, ale szczególną antypatią darzą gromadzący się na nim kożuch. Oczywiście pewni wytrawni smakosze uznają go za przysmak, ale powszechnie jest on raczej nielubiany. Gdy tylko zobaczymy go na gorącym budyniu czy w zupie mlecznej, natychmiast się go pozbywamy. Jak się okazuje, zupełnie niesłusznie, bo wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, by wyczarować z niego pyszności.

Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalWstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalCzytaj dalej

Mleko ma to do siebie, że po zagotowaniu gromadzi się na nim kontrowersyjny kożuch. Znienawidzony produkt uboczny może jednak smakować wybornie

Mleko jest dla niektórych ogromnym koszmarem z dzieciństwa, głównie za sprawą specyficznej warstewki, która jest obecna we wszelkich gorących potrawach, które je zawierają. Kożuch powstaje dlatego, że nie wszystkie składniki mleka rozpuszczają się w wodzie. Cienka warstwa zawiera ścięte białka i tłuszcze, które wytrącają się z płynu - być może nie brzmi to smacznie, ale szefowie kuchni doskonale potrafią wykorzystać ten produkt uboczny gotowania mleka i zamienić je w wyborne dania. Wiedziały o tym już niektóre mamy i bacie, które kładły kożuch na kromce chleba i posypywały ją cukrem, oraz wytrawni smakosze, którzy wyławiali kożuch z zupy mlecznej. Co ciekawe grzanki z kożuchem podaje się także w Indiach, gdzie doprawia się przekąskę solą i pieprzem.

Dzisiaj grzeje: 1. Niestety, Auchan podjął nagłą decyzję o zamknięciu sklepów, efekt zakazu handlu w niedzielę? W 1 województwie likwidują aż 2 placówki
2. Biedronka podjęła ważną decyzję. Sprawa dotyczy nowych cen po zmianie VAT

Słynny Wojciech Modest Amaro podaje kożuch z bałtyckim łososiem wędzonym. Szef kuchni podgrzewa w tym celu mleko do temperatury 80 stopni, a następnie na folii spożywczej umieszcza śmietaną, powstały kożuch i smaruje go drugą warstwą śmietany. Na talerzu układa plastry ryby, dodaje plaster terriny z buraków, kożuch rozwijamy z folii, nakłada porcję guacamole, zawija rogi kożucha i kładzie go na łososiu. Z kolei pewna blogerka piecze z kożuchem doskonałe ciasteczka czekoladowo-orzechowe.

Najlepsze newsy:

    1. Jarosław Kaczyński nie będzie zadowolony z postawy swoich sąsiadów. Dziennikarze dotarli do zaskakujących wyników
    2. Dwie dziewczynki nie żyją, odpoczywały latem na hamaku. Rodzice ostrzegają
    3. Cena za gałkę lodów u Magdy Gessler zwala z nóg. 3 kulki są warte tyle, co dobry obiad
    4. Magda Gessler wbiła się w niemożliwie obcisły strój. Zatkało wszystkich, przesadziła?
    5. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
    6. Robert Lewandowski pobił niesamowity rekord Gerda Mullera. Polak zapisał się w historii, coś niebywałego

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/

Następny artykuł