Młoda kapusta świetnie smakuje w bigosie.youtube/Kulinarne przygody

Oszałamiający przepis na bigos z młodej kapusty. Smak lata, koniecznie posyp go koperkiem

Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wszyscy marzymy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Warto korzystać z niej jak najczęściej, póki mamy do niej dostęp, i przygotować z niej także inne potrawy. Z młodej kapusty ugotujemy między innymi przepyszny bigos, który latem smakuje po prostu wybornie.

Młoda kapusta jest uwielbianym smakiem lata. Czekamy na nią całą zimę, czasem nieco znudzeni już smakiem kapusty kiszonej czy zrobionych z niej surówek. Trudno się temu dziwić, bo jasnozielone warzywo ma zupełnie inny, o wiele delikatniejszy smak i wyjątkowy aromat, który świetnie podkreśli duża ilość świeżego koperku. Zwykle przyrządzamy po prostu uduszoną kapustę z zasmażką i zjadamy ją jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tymczasem równie dobrze może smakować letni bigos z młodej kapusty.

Robert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująRobert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitująCzytaj dalej

Młoda kapusta latem robi furorę w naszej kuchni, głównie zasmażana lub w formie świeżej surówki. Jeszcze lepiej smakuje jednak w letniej wersji lekkiego bigosu z koperkiem

Młoda kapusta smakuje wyjątkowo, dlatego korzystamy z niej w pełni, gdy tylko pojawi się na bazarach. Pierwsze miejsce w sercach wszystkich smakoszy zajmuje krótko duszona kapusta, ale chętnie przyrządzamy też niej kapuśniak, gołąbki czy surówki. Warto wykorzystać jej potencjał i jeść ją dość często, bo ma o wiele więcej cennych składników niż nieco starsza kapusta. Znajdziemy w niej chociażby flawonoidy wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń żelazo, mangan i mnóstwo błonnika. My szczególnie polecamy lekki bigos z młodej kapusty.

Dzisiaj grzeje:

                  1. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
                  2. Drastyczny wzrost inflacji. Niepokojąca sytuacja w Polsce

Składniki:

                    • główka młodej kapusty,
                    • marchewka,
                    • cebula,
                    • 3 łyżki oleju,
                    • 250 g ulubionej kiełbasy,
                    • 1,5 szklanki wody lub bulionu,
                    • pęczek koperku,
                    • sól, pieprz, cukier,
                    • 2 łyżki soku z cytryny,
                    • 2 liście laurowe,
                    • kilka kulek ziela angielskiego,
                    • 1,5 łyżki mąki.

Przygotowanie:

                    1. Kapustę obieramy z nieatrakcyjnych liści i szatkujemy. Wkładamy do większego garnka i solimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Do warzyw dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
                    2. Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na oleju. Po chwili przekladamy je do garnka z kapustą i gotujemy wszystko kilka minut.
                    3. Doprawiamy bigos pieprzem, cukrem i cytryną.
                    4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mąkę. Gdy się zrumieni, dodajemy do niej nieco wywaru z kapusty i dorzucamy ją do bigosu.
                    5. Siekamy koperek, dodajemy go do garnka, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy bigos przez chwilkę.

Najlepsze newsy:

            1. Co tam się stało? Aktywista LGBT przerwał spotkanie z Dudą i wyszedł, o wszystkim opowiedział
            2. Prezydent oraz jego żona zakażeni koronawirusem. Media obiegły najnowsze, przykre wiadomości z Hondurasu
            3. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
            4. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
            5. Internauci odkryli sekret córki Magdy Gessler? Nie kryją zachwytu, sypią się miłe słowa
            6. Nie żyje kochany przez miliony gwiazdor. Był jedną z ikon sportu

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł