Młoda kapusta do gołąbków - pyszna i łatwiejsza w przygotowania wersja klasycznego daniawikipedia.org/Steven Depolo https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.pl

Szybko, smacznie i sezonowo. Doskonały przepis na gołąbki z młodej kapusty z obłędnym farszem

Młoda kapusta jest typowo sezonowym warzywem, które powinniśmy wykorzystywać jak najwięcej, w końcu nie mamy zbyt dużo czasu na to. Przygotowanie z nich gołąbków jest o wiele łatwiejsze i smaczniejsze niż ze zwykłej kapusty. Szybki przepis, delikatna kapusta i obłędny farsz zaskoczą wszystkich fanów gołąbków.

Młoda kapusta jest ukochanym sezonowym produktem wielu Polaków. Jej delikatność, niepowtarzalny smak i krótka dostępność powoduje, że jest dosłownie rozchwytywana w kilka chwil. Ciekawym pomysłem wykorzystania młodej kapusty jest przygotowanie z niej gołąbków. Jej miękkość oraz krótki czas gotowania sprawia, że jest dosłownie idealna do takiego dania. Kiedy wypełnisz liście obłędnym farszem stworzysz jedno z najlepszych dań naszej kuchni. Podając takie gołąbki do stołu zachwycisz nawet największego niejadka.

Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćWażne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćCzytaj dalej

Młoda kapusta do gołąbków - połączenie idealnie

Idealnie smakują z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem. Przy podawaniu nie zapomnij o sosie i obficie zalej nim ziemniaki oraz gołąbki.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 400 gramów ryżu długoziarnistego
  • 1 kilogram mielonego indyka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • koncentrat pomidorowy 150 gramów

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż tak, aby był al dente. Nie pozwól mu zmięknąć, ponieważ ugotuje się do końca będąc w gołąbku.
  2. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zacznie być delikatnie przezroczysta.
  3. Do miski wrzuć ryż, zmielone mięso oraz podsmażoną cebulę. Dodaj pieprz ziołowy, pieprz zwykły oraz sól wedle uznania.
  4. Kapustę obierz z zewnętrznych zniszczonych liści. Do garnka pełnego osolonej wody włóż całą główkę kapusty głąbem do góry. Gotuj na wolnym ogniu 6-7 minut i powoli ściągaj pojedyncze liście.
  5. Na liściach układaj gotowy farsz i zwiń ciasno.
  6. Na dno garnka połóż zniszczone zewnętrzne liście. Na nie połóż i ułóż ciasno gołąbki, podlej koncentratem, ponownie połóż warstwę gołąbków i znowu zalej koncentratem. Zalej wszystko wodą, aby przykryła gołąbki.
  7. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie gołąbki są gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Masz konto w PKO BP albo ING Banku Śląskim? Pieniądze znikają z kont, klienci muszą być bardzo ostrożni
  2. Nareszcie, przełomowa decyzja naszych sąsiadów. Wielu Polaków czekało od dawna
  3. 1 niebywały zabieg i mszyce z mrówkami uciekają z wiśni, jabłoni oraz innych roślin. Zadziwiające, ale maksymalnie skuteczne
  4. Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążą
  5. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  6. Fatalne wieści ws. Jakuba Błaszczykowskiego. Znamy wstępną diagnozę

Źródło: przyslijprzepis.pl

Następny artykuł