Młode ziemniaki osiągną dzięki nim jeszcze lepszy smakPixabay / krzys16

Gotując młode ziemniaki koniecznie pamiętaj o 4 zasadach. Każdy błąd może być kosztowny

Młode ziemniaki są wspaniałym warzywem, które możemy jeść jedynie przez krótki czas. Gotując je warto pamiętać o 4 bardzo ważnych zasadach. Każdy błąd może kosztować cię wiele nieprzyjemności.

Młode ziemniaki są wyjątkowym produktem. Dość słodkie bulwy, które po ugotowaniu są bardzo delikatne, biją rekordy popularności. Dzięki możliwości gotowania i jedzenie ich ze skórką zachowują w sobie mnóstwo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Poniżej prezentujemy 4 ważne zasady, które pozwolą ci ugotować je zawsze idealnie. Jeden błąd może kosztować bardzo dużo, więc warto odpowiednio się przygotować.

A jeszcze nie dawno wszyscy go kupowali. Uwielbiany produkt wycofany z Lidla, wykryto niebezpieczne bakterieA jeszcze nie dawno wszyscy go kupowali. Uwielbiany produkt wycofany z Lidla, wykryto niebezpieczne bakterieCzytaj dalej

Młode ziemniaki - 4 zasady, których złamanie jest bardzo kosztowne

Wbrew powszechnej opinii nie są tuczącym produktem. To dodatki, takie jak masło, skwarki czy tłuszczyk ze smażenia mięsa sprawiają, że ziemniaki są bardzo kaloryczne. Jeśli przygotujemy je samodzielnie bez innych składników możemy cieszyć się względnie dietetycznym posiłkiem. Młode ziemniaczki są ku temu szczególnie dobre, ponieważ pełne są wartościowych składników odżywczych. Gotując je należy zastosować się do 4 ważnych zasad, które stanowią o jakości gotowego produktu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pamiętasz „mięsnego jeża”? Mówiła o nim cała Polska, aktora spotkał targiczny los
  2. Czarna seria w polskich sklepach. GIS wydał ostrzeżenie, wycofuje popularny olej
  3. Kupisz 4, Biedronka dołoży drugi raz tyle. Akcja trwa tylko dzisiaj

1. Do gotowania użyj ziemniaczków o podobnej wielkości. Tym sposobem zawsze ugotujesz wszystkie ziemniaki w tym samym czasie. Wybierając różne wielkości część ziemniaków będzie rozgotowana, a część jeszcze delikatnie niedogotowana.
2. Przed włożeniem do garnka dokładnie obejrzyj każda sztukę. Jeśli zauważysz na nich brzydkie zmiany koloru, nadżerki czy wyczujesz pod palcami nieprzyjemną miękkość, odrzuć je. Uszkodzone ziemniaki będą niesmaczne i mogą zepsuć całą pracę.
3. Młode ziemniaczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Najłatwiej użyć do tego szczotki z miękkim włosiem, która delikatnie zbierze wszelkie zanieczyszczenia. Nie korzystaj z detergentów, które mogą wchłonąć się w strukturę ziemniaka.
4. Młode ziemniaki gotują się o wiele szybciej niż zwykłe. Zwykle wystarcza około 15 minut w zależności od ich wielkości.

Słynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzeczSłynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzeczCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. PKO BP rusza ze specjalną akcją, wyjątkowe wieści. Przyłączyć mogą się nie tylko klienci
  2. Stało się, przywracają obostrzenia, wpłyną na wakacje. Nasi sąsiedzi podjęli decyzję
  3. Jutro w Lidlu będą długie kolejki. Sieć za darmo rozdaje uwielbiany produkt, jest tylko jeden warunek
  4. Okropne sceny w Biedronce, ochroniarz nie spodziewał się ataku. Kamery wszystko zarejestrowały, niewiarygodne kto pomógł
  5. Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależy
  6. Marcin Najman nie wytrzymał. Zwrócił się do tysięcy Polaków z apelem, nie mógł dłużej siedzieć w spokoju

Źródło: olgasmile


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł