

10 Października 2020
Największy klasyk kuchni śląskiej. Słynna modra kapusta, znamy najlepszy, tradycyjny przepis
Modra kapusta jest klasycznym przepisem z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Poniżej prezentujemy najlepszy, klasyczny przepis.
Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana wraz z roladą i kluskami śląskimi. Co ciekawe, jej nazwa jest także używana jako potoczne lub alternatywne określenie dla czerwonej kapusty głowiastej, z której to modra kapusta jest przygotowywana. Poniżej prezentujemy wam jeden z najlepszych dodatków do obiadu, jaki można mieć na swoim talerzu.
Modra kapusta wprost ze śląska
Dodatki do obiadu często potrafią ściągnąć sen z powiek. Surówek i innych propozycji jest od groma, więc ciężko się zdecydować. Modra kapusta jest idealnym rozwiązaniem problemu - zasmażana czerwona kapusta doskonale smakuje, a delikatnie kwaskowy posmak z octu nadaje jej ciekawego orzeźwienia. Poniższy przepis należy do najbardziej tradycyjnego sposoby przygotowywania modrej kapusty, który kultywowany jest od wieków. Jej smak jest tak wspaniały, że domownicy nie będą mogli się powstrzymać przed kolejnymi dokładkami.
Dzisiaj grzeje:
- Najlepszy syrop na odporność, zaledwie 3 składniki potrafią zdziałać cuda. Rozprawi się z każdym przeziębieniem
- GIS wydał ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich Polaków
- Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza
Składniki:
- główka czerwonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ocet winny
Przygotowanie:
- Główkę czerwonej kapusty obierz z liści zewnętrznych, a resztę umyj i poszatkuj. Możesz także zetrzeć ją na tarce.
- Zalać kapustę trzema szklankami osolonej wody. Gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości kapusty.
- Następnie dodaj łyżeczkę octu. Możesz dać więcej, jeśli lubisz bardziej kwaśne. Pokrój surową cebulę i dodaj do kapusty.
- Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż mocno zbrązowieje. Dodaj go do kapusty.
- Dopraw pieprzem i solą, przemieszaj. Podawaj jeszcze ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.
Najlepsze newsy:
- Jednego podatku być może nie będziesz musieć płacić. Rozszerzono listę osób uprawnionych do zwolnienia z opłaty
- GIS wydał ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich Polaków
- Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód poraża
- Z ostatniej chwili. Premier wydał ważny komunikat, wracają godziny dla seniorów, znamy szczegóły
- Mięso wyszło suche i twarde? Najprawdopodobniej przez karygodne błędy przy pieczeniu, popełnia je większość Polaków
- Biedronka znów jako pierwsza wspiera klientów. Sklep wprowadza udogodnienia związane ze wzrostem zakażeń
Źródło: beszamel.se
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł