Dżem z moreli - pyszny dodatek do kanapek i deserówpixabay.com/RitaE zdjęcie poglądowe

Babcia Ewa podała przepis na dżem morelowy. Ma dla wszystkich 1 bardzo ważną radę

Morele mają tak niepowtarzalny i wspaniały smak, że warto zachować go na zimę. Jednym z najlepszych sposobów zakonserwowania owoców jest przygotowanie dżemu, który dzięki pasteryzacji wytrzyma wiele miesięcy. Przepis babci Ewy jest jednym z najlepszych i najprostszych, ponieważ do jego wykonania potrzebujesz jedynie 3 składników.

Morele są wspaniałymi owocami, które bardzo pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Zawierają wiele przeciwutleniaczy, które mają bardzo istotną rolę w profilaktyce nowotworowej. W dodatku, antyoksydanty z moreli wykazują również działanie przeciwstarzeniowe. Owoce wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, więc zalecane są ludziom cierpiącym na nadkwasotę żołądka.

Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćWażne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćCzytaj dalej

Morele idealnie nadają się do produkcji dżemu - przekonaj się wykonując go wedle tego prostego przepisu

Przygotowanie dżemu z moreli jest wyjątkowo łatwe. Specjalny trik babci Ewy pozwala w łatwy sposób ocenić, czy wygotowaliśmy odpowiednio dobrze dżem. Wystarczy wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu na lodowaty spodek (warto włożyć go do zamrażalnika na kilkanaście minut przed testem), poczekać 1 minutę i przechylić talerzyk. Im bardziej gęsty tym wolniej będzie spływał z talerzyka.

Składniki:

  • 1,2 kilograma moreli
  • 400 gramów cukru
  • sok z jednej cytryny

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Dokładnie umyj owoce. Przełam je na pół i wyjmij ze środka pestkę. Powtórz z każdą pojedynczą morelą, przy okazji sprawdź czy nie są robaczywe.
    2. Włóż morele do garnka i postaw na gaz. Podgrzewaj przez 5 minut, kiedy owoce puszczą sok dodaj cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
    3. Na wolnym ogniu smaż dżem przez około 60 minut. Im dłużej będziemy go gotować, tym gęstszy będzie finalny produkt.
    4. Aby sprawdzić gęstość dżemu wystarczy wyłożyć jedną łyżeczkę na bardzo zimny spodeczek. Po chwili, kiedy dżem ostygnie, przechyl spodek. Jeśli gęstość ci odpowiada, zdejmij całość z gazu.
    5. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładaj gorący jeszcze dżem.
    6. Wyczyść słoiczki, zakręć je mocno i odkładaj do góry dnem na ściereczkę.
    7. Jeśli chcemy je dodatkowo pasteryzować, potrzebujemy dużego garnka z wodą.
    8. Włóż do środka słoiki i przedziel je ściereczką. Gotuj przez około 25 minut tak, aby woda nie wrzała, jedynie pyrkotała.
    9. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najlepsze newsy:

      1. Masz konto w PKO BP albo ING Banku Śląskim? Pieniądze znikają z kont, klienci muszą być bardzo ostrożni
      2. Nareszcie, przełomowa decyzja naszych sąsiadów. Wielu Polaków czekało od dawna
      3. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
      4. Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążą
      5. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
      6. Znany trener zmarł na COVID-19. Jeszcze niedawno prowadził drużynę na piłkarskim mundialu

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot.com

Następny artykuł