Mortadela może zachwycić smakiemYouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Klasyk PRL-u, który w swoim programie polecała nawet Magda Gessler. Wystarczy zadbać o jedną rzecz, by znowu zachwyciła cię smakiem

Bez wątpienia jedną z rzeczy, która na samą myśl przywodzi czasy PRL-u jest mortadela. Wiele osób nadal lubuje się w jej smaku. Okazuje się, że może ona zachwycić nas tak samo jak przed laty. Jedyne co trzeba zrobić, to zwrócić uwagę na jeden niezwykle ważny szczegół.

Mortadela zyskała popularność w Polsce za czasów PRL-u. Wówczas dostęp do dobrej jakości mięsa był mocno utrudniony. W związku z tym starano się pozyskać jego zamienniki. Odpowiedzią okazała się mortadela. Do dziś niektórzy lubują się w jej smażonej odsłonie. Można jednak zrobić z niej o wiele bardziej wyszukane specjały.

Kupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowyKupili dwie kawy i dwa gofry na Krupówkach. Gdy zobaczyli rachunek, złapali się za głowyCzytaj dalej

Mortadela może być zachwycająca. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół

Kiedy mamy zamiar kupić mortadelę ważne jest przeanalizowanie jej składu. Niestety producenci często nie traktują jej poważnie i mogą w niej znaleźć się woda, tłuszcz, skrobia ziemniaczana, cukier, sporo wzmacniaczy smaku, konserwanty oraz barwniki. Samo mięso oddzielane mechanicznie nie stanowi aż takiego problemu, ponieważ jest to pełnowartościowe białko, które warto wykorzystać. Jeżeli uda nam się natrafić na odpowiednią wędlinę, wówczas możemy przygotować na jej bazie sałatkę, która przypomina tę znaną z "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Co nam będzie potrzebne?

  • Mortadela - 300 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ogórki kiszone - 6 sztuk
  • Jajka na twardo - 3 sztuki
  • Majonez- 5 łyżek
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Woda z ogórków kiszonych - 1 łyżka
  • Sól i pieprz

Dzisiaj grzeje: 1. Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Mortadelę, ogórki i jajko kroimy w kostkę. Następnie mieszamy ze sobą majonez oraz musztardę i dodajemy do pokrojonych wcześniej składników. Całość wzbogacamy o przyprawy. Taka sałatka idealnie nadaje się do serwowania razem z pieczywem.

Najlepsze newsy:

  1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
  2. Nie żyje syn byłego premiera. Informację potwierdzili krewni i przyjaciele. Media obiegła smutna informacja z USA
  3. Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
  4. Michałowa z "Rancza" robiła najlepsze żeberka z sekretnym dodatkiem. Na niedzielnym obiedzie okażą się większym hitem niż klasyczne schabowe
  5. Niewiarygodny sposób na pozbycie się mszyc z ogrodu. Nie uwierzysz, co jest do niego potrzebne
  6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródła: Wirtualna Polska / Opolanka Kasia w Kuchni

Następny artykuł