Mrożenie jedzenia bez prądupixy.org / CC0

Masz pełny zamrażalnik jedzenia i nagle wysiadł prąd? 1 czynność uratuje zawartość, nic się nie rozmrozi

Wielu smakoszy decyduje się na mrożenie produktów spożywczych. Dzięki temu nasze dania mogą dłużej zachować swoją świeżość. W niejednej zamrażarce można znaleźć sporo jedzenia. Jeśli wysiadł nam prąd, wówczas najlepiej jej nie otwierać. Temperatura w środku może utrzymać się na odpowiednim poziomie nawet przez 24 godziny.

Nie da się ukryć, że mrożenie jest dobrym sposobem na zapewnienie jedzeniu dłuższej zdatności do spożycia. Niestety, czasami sytuacje losowe mogą doszczętnie zrujnować nasze mrożonki. Jednym z takich incydentów jest przerwa w dostawie prądu.

Mrożenie jedzenia w przypadku braku prądu

Współcześnie mrożenie nie miałby racji bytu, gdyby nie dostęp do elektryczności. Właśnie dzięki technologii możemy dłużej cieszyć się świeżymi smakołykami, które planujemy zajadać w późniejszym czasie. Jednak warto liczyć się z niefortunnymi incydentami.

Mrożenie w przypadku braku prądu może wydawać się czymś niemożliwym. Oczywiście, jeśli jest zimno, wówczas nasze produkty możemy wystawić na balkon. Warunki pogodowe nie zawsze pozwalają na tego typu rozwiązanie. Co możemy wtedy zrobić?

Odpowiedź jest prosta. Nie otwierajmy zamrażalnika. Takie postępowanie sprawi, że mrożenie nie pójdzie na marne. Odpowiednia temperatura powinna utrzymywać się we wnętrzu urządzenia przez około dobę. Oczywiście wcześniej należy odpowiednio zamrozić jedzenie.

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaZdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywaCzytaj dalej

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak powinno się przeprowadzać mrożenie kotletów. Przedstawialiśmy również sposób na odpowiednie zamrażanie pierogów. Dziś skupimy się na bardziej ogólnych zasadach, dzięki którym nasze mrożonki będą dłużej zachowywały świeżość.

Jak prawidłowo przygotować się na mrożenie?

Kiedy decydujemy się na mrożenie, musimy pamiętać o tym, aby jedzenie poddawane takiemu zabiegowi było świeże. Najlepiej zrobić to od razu po ostygnięciu. Intensywne schłodzenie posiłku nie zniweluje bakterii, które na nim się znajdują.

Z uwagi na powyższy fakt, warto opisywać mrożonki. Wtedy możemy mieć pewność, że nie leżą one zbyt długo. Pamiętajmy również o tym, że rozmrożone posiłki nie powinny być ponownie umieszczane w zamrażarce. Jedzenie powinno się dzielić na porcje. Wówczas podczas rozmrażania, nie musimy zjadać całości.

Jeśli decydujemy się na mrożenie produktów spożywczych, powinniśmy umieszczać je gęsto w zamrażarce. Takie postępowanie sprawi, że urządzenie będzie działało o wiele wydajniej, a jedzenie będzie się chłodziło wzajemnie swoją temperaturą.

Istotne jest również wykorzystywanie odpowiednich opakowań, które są przeznaczone do mrożenia. Powinno się w nich znajdować jak najmniej powietrza. Dzięki temu nasze smakołyki będą dłużej zachowywały świeżość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: Niedzielny Kucharz

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł