Smakosze.pl Produkty Najbrudniejsze miejsca w kuchni
canva/Zeta-e-erre-bi-i, Getty Images

Najbrudniejsze miejsca w kuchni

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Z pozoru kuchnia może wydawać się czysta, jednak bardzo łatwo zapomnieć o niektórych miejscach. Niżej zdradzamy, które z nich należy często sprzątać. Dużo uwagi należy poświęcić lodówce czy blatom kuchennym.

Kuchnia jest jednym z najbrudniejszych miejsc, z jakim mamy kontakt na co dzień. Dlatego jeśli chcesz utrzymać odpowiedni poziom czystości, warto regularnie w nich sprzątać.

Może się wydawać na pierwszy rzut oka, że pomieszczenie jest doskonale wysprzątane, jednak patogeny nie są widoczne gołym okiem. Którym miejscom należy poświęcić najwięcej uwagi?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gąbka do mycia naczyń

W badaniu przeprowadzonym przez NSF International, polegającym na sprawdzeniu 22 rodzin i ich codziennych sprzętów kuchennych, gąbki wytypowano jako największe zagrożenie.

Aż 75 proc. gąbek do naczyń, ściereczek czy zmywaków jest zanieczyszczonych bakteriami z grupy E. coli - dlatego należy najbardziej na nie uważać.

Odpływ zlewu

Odpływ zlewu jest cały czas mokry, dlatego stanowi doskonałe miejsce do ciągłego rozwoju groźnych patogenów i odkładaniu się brudu.

Co więcej, odkładają się na nim resztki jedzenia, których często nawet nie jesteśmy w stanie zauważyć, a gdy te zaczynają gnić, bakterie mają prawdziwą ucztę. Codziennie myjemy w nim również swoje naczynia, które wcale nie stają się czystsze.

Wnętrze lodówki

Nawet niska temperatura nie jest w stanie zupełnie zahamować rozwoju bakterii i grzybów, dlatego należy regularnie czyścić lodówkę - szczególnie w miejscu uszczelek.

Koniecznie pamiętaj też o dokładnym wyczyszczeniu klamki . W końcu dotyka się jej kilkanaście razy dziennie rękami, na których znajdują się bakterie i wirusy.

Lodówka

Źródło: canva/Anna_Om, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: businessinsider; zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy