Smakosze.pl Porady Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny
canva/Dar1930

Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Bigos jest naszą najpopularniejszą potrawą narodową. A wiecie, jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu? Przez niego danie wychodzi niesmaczne. Koniecznie dowiedz się, czego unikać, by ta potrawa była pyszna i aromatyczna.

Podstawą bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę, suszone grzyby, a także bakalie. Przygotowanie tej potrawy jest dosyć proste, bo do garnka wrzuca się kolejno poszczególne składniki. Jednak kolejność i moment ich wrzucenia, ma wpływ na smak bigosu.

Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny

Jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowywania bigosu? Dość częstym jest dodatek przypraw w złym momencie. Do bigosu dodajemy zwykle listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, majeranek i jagody jałowca. Ważna jest ilość i moment, w którym je dodajemy.

Na początku gotowania bigosu warto dodać ziele angielskie, listki laurowe i kminek. Przyprawy te potrzebują bowiem więcej czasu, by uwolnił się z nich pełen aromat. Jeśli zaś chodzi o majeranek, czy tymianek, lepiej dodawać je pod koniec gotowania bigosu. Gotowane zbyt długo, mogą stracić aromat lub nadać potrawie goryczki.

Wiele osób na początku gotowania bigosu dodaje do niego sól. Jest to błędem, bo wtedy łatwo o przesolenie tej potrawy. Pamiętajmy o tym, że kiszona kapusta zawiera w sobie dużo soli, a w czasie gotowania odparowuje z niej większość wody. Dlatego jej słony smak jeszcze się potęguje. Z tego powodu, z dosoleniem bigosu warto poczekać do końca.

Jeśli dodajecie do bigosu czosnek, by nadał potrawie charakterystycznego smaku, także zróbcie to pod koniec gotowania. Inaczej czosnek straci swój smak i zapach lub co gorsza, może stać się gorzkawy i popsuć smak całej potrawy.

Na co jeszcze zwrócić uwagę gotując bigos?

Choć niektórzy gotują bigos wyłącznie z kiszonej kapusty, to sięgnięcie także po świeżą jest dobrym rozwiązaniem. Dodatkiem surowej kapusty można bowiem regulować kwaśność całej potrawy.

W bigosie warto też wykorzystać różne gatunki mięsa i wędlin. Dzięki temu potrawa zyska pełniejszy smak i aromat.

Zwróćcie też uwagę na garnek, w którym gotujecie bigos. Powinien mieć grube dno, bo wtedy będzie mniejsze ryzyko przypalenia potrawy.

Bigos gotujcie na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu smaki kapusty, mięsa, przypraw i innych dodatków ujawnią się i dobrze poprzenikają. Natomiast nadmiar zbędnych aromatów, będzie mogła się wydobyć z garnka.

Jeśli szukasz dokładnego przepisu na bigos , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na bigos po góralsku .

przyprawy
przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/UserGI15632523

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin, gotowanie.onet, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy