Smakosze.pl
szarlotka

canva/natalyadanko

Najłatwiejsza szarlotka na świecie według Ani Starmach - tylko 5 składników

1 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szarlotka sypana to najłatwiejsza szarlotka na świecie. Do jej przygotowania wystarczy 5 składników, nic się nie miksuje, nic nie zagniata. A jest naprawdę pyszna. Swój sprawdzony przepis na to ciasto zdradzi wam zaraz Ania Starmach.

Jabłka, mąka, kasza manna, cukier i masło. Oto pięć prostych składników, z których szybko przygotujesz doskonały wypiek. Najwięcej czasu przy jego wykonaniu zajmie starcie jabłek. Reszta jest błyskawiczna i dziecinnie prosta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najłatwiejsza szarlotka na świecie według Ani Starmach - tylko 5 składników

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kwaskowych jabłek, np. Antonówka, Szara Reneta

  • 300 g mąki pszennej

  • 300 g kaszy manny

  • 300 g cukru

  • 150 g masła

śledzie

Lekko pikantne śledziki w śmietanie z jabłkiem i porem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki sypanej

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

W misce wymieszaj mąkę pszenną, kaszę mannę i cukier. Mieszankę podziel na 4 równe części (możesz też na 3, ale im cieńsze są warstwy tym lepiej się przenikają).

Tortownicę wysmaruj masłem. Wsyp do niej jedną część suchej mieszanki. Równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nią 1/3 startych jabłek i w ten sam sposób zużyj mieszankę i jabłka.

Na wierzchu ciasta powinna znajdować się warstwa sypkiej mieszanki. Posyp ją obficie wiórkami masła. Ciasto piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

starte jabłka

starte jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >