Botwinka
fot. pxhere.com

Najlepszy przepis na przepyszną botwinkę

Botwinka jest klasyczną letnią zupą, która zawsze pojawia się na stołach Polaków, gdy za oknem mocno praży słońce. Lekko kwaskowa jest wręcz kopalnią witamin i minerałów, które pozwalają dobrze funkcjonować. Poniżej prezentujemy przepis na najprostszą i najsmaczniejszą botwinkę.

Botwinka jest warzywem, na które wielu Polaków czeka przez wiele długich miesięcy. Uwielbiają jej charakterystyczny, pyszny smak oraz intensywny różowy kolor, dzięki któremu zupa z liści buraka wygląda tak pięknie. Po dodaniu śmietany można uzyskać wręcz pastelową barwę.

Botwinka wypełniona jest wieloma minerałami i witaminami, takimi jak: kwas foliowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, witamina C, witaminy z grupy B, wapń, magnez czy sód. Można jeść każdą część rośliny, jednak młode liście uznawane są za najsmaczniejsze.

Botwinka klasyką lata

Latem mnóstwo ludzi chce wyglądać jak najlepiej, w końcu plażowanie i wakacje temu sprzyjają. W botwinie zawarta jest biotyna oraz siarka, które poprawiają wygląd skóry, wygładzają zmarszczki, rozświetlają i zmniejszają objawy trądziku, regulując pracę gruczołów łojowych.

Kolejnym atutem jest jej niewielka kaloryczność - w 100 gramach świeżych liści znajduje się jedynie 19 kcal. Dzięki temu można jeść jej spore ilości, nie martwiąc się o ewentualne dodatkowe kilogramy. Botwinka przyspiesza również metabolizm, a więc ułatwia gubienie wagi.

Lidl wprowadza do swojej oferty „Makłowicz Menu”Lidl wprowadza do swojej oferty „Makłowicz Menu”Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.

Liście botwiny

Źródło: Teleginatania, Getty Images Pro

Przepis na wiosenną botwinkę

Składniki:

  • 40 dag żeberek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • koperek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz, majeranek, kwasek cytrynowy

Zacznij od obrania marchewki, selera oraz pietruszki. Obmyj je czystą wodą i wrzuć do garnka. Zalej je wodą i postaw na gazie. Żeberka podziel na mniejsze kawałki i również wrzuć do garnka z warzywami. Gotuj całość, aż uzyskasz esencjonalny wywar.

Liście z buraczków odetnij, oczyść z niedoskonałości, opłucz wodą i pokrój na mniejsze fragmenty. Wrzuć botwinkę do garnka, zalej niewielką ilością wody, wrzuć szczyptę kwasku cytrynowego i gotuj przez 10 minut, aż liście zmiękną. Z wywaru wyjmij żeberka.

Mięso obierz z kości i wrzuć z powrotem do garnka z wywarem. Do wywaru dodaj liście botwiny, zakwas burakowy, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz oraz majeranek. Zagotuj całość i podawaj wraz z jakiem ugotowanym na twardo. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gazetakrakowska.pl; doz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł