Smakosze.pl
Największy błąd podczas gotowania rosołu

canva/Mariha-kitchen

Największy błąd podczas gotowania rosołu. Z pomocą przyjdzie babciny trick

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest wyśmienitą i sycącą zupą, której przygotowanie wcale nie musi być trudne. Jednym z trików gwarantujących sukces jest wyjęcie warzyw tuż po ugotowaniu dania. Babciny sposób uchroni smak dania. Kwaśniejąca niemalże tuż po przyrządzeniu zupa przejdzie do historii.

Gotowanie rosołu wymaga uważności. Podpowiadaliśmy wam, o czym należy pamiętać, by uniknąć zmętnienia dania. Radziliśmy też, jakie przyprawy warto do niego dodać. Tym razem wyjaśnimy zagadkę kwaśniejącego niemalże po ugotowaniu rosołu. Sposób na uniknięcie pogorszenia smaku zupy jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Jak zrobić idealny smażony bób?

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

CZYTAJ DALEJ

Wyjmijcie warzywa, a rosół nie skwaśnieje

Jednym z często popełnianych w przyrządzaniu tradycyjnej zupy błędów jest zbyt późne wyjmowanie warzyw. Niektóre z nich, jeśli pozostawimy je w wywarze na dłużej, mogą znacznie wpłynąć na smak.

Kluczowe dla uniknięcia przykrej niespodzianki w postaci rosołu o lekko kwaśnym posmaku jest usunięcie cebuli i pora. Warzywa te przyspieszają psucie się potrawy. Wyjmując je tuż po zakończeniu gotowania, zapewnimy sobie lepszy smak.

Warzywa korzeniowe także warto wyjąć bezpośrednio po przyrządzeniu dania. Nie wchłoną nadmiaru płynu i łatwiej będzie je wykorzystać do przyrządzenia innych dań. Nasze babcie wiedziały, że w rosole można pozostawić jedynie mięso. Pamiętajmy o tym.

Co jeszcze poprawi smak domowego rosołu?

Zdecydowanie korzystnie wpływa czas gotowania. Choć zupę można podać już po godzinie od rozpoczęcia jej przyrządzania, najlepszą uzyskuje się przy dłuższym podgrzewaniu. 2-3 godziny na wolnym ogniu to czas, który pozwolić wydobyć ze składników to, co najlepsze.

Równie ważny jest też moment posolenia dania. Zawsze dodawajmy przyprawę na samym końcu. Dzięki temu nie tylko nie przesadzimy z jej ilością, ale też sprawimy, że warzywa i mięso oddadzą więcej smaku do płynu.

Rosół nie skwaśnieje, jeśli od razu po ugotowaniu wyjmiecie z nieco cebulę

Rosół nie skwaśnieje, jeśli od razu po ugotowaniu wyjmiecie z nieco cebulę

Źródło zdjęcia: canva/wmaster890

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, krolrosolu

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >