Naleśniki bez jajek i mleka
pexels/Adam Kontor

Idealne naleśniki bez jajek i mleka. Zastąpisz je niezwykłym składnikiem

Naleśniki to świetny pomysł na deser, podwieczorek czy słodki obiad. Dzisiaj chętnie jemy je nie tylko z dżemem czy serem, ale też w wersji wytrawnej. Blogerki i blogerzy testują coraz to nowsze przepisy na to danie, dzięki czemu wiemy, że lista składników potrzebnych do ich przygotowania nie musi być długa. Co ciekawe, jajka i mleko wcale nie są niezbędne, by naleśniki były pyszne.

Naleśniki ucieszą chyba każdego smakosza, bez względu na to, czy będą podane klasycznie i na słodko z dżemem lub białym serem, czy też ze słonymi, sycącymi dodatkami, takimi jak szpinak. Jemy je na obiad, śniadanie i kolacje, bo są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, dzięki kuchennym eksperymentom wiemy, że świetne naleśniki można przygotować nawet wtedy, gdy zabraknie nam jajek i mleka.

Naleśniki bez jajek i mleka. Proste i pyszne rozwiązanie nie tylko dla wielbicieli kuchni roślinnej

Tak, to możliwe. Pyszne naleśniki bez problemu przygotujemy bez jajek i mleka. Jeśli więc kiedyś zabraknie wam któregoś z tych produktów, nie musicie od razu biec do sklepu lub sąsiada. Niech nie zniechęca was też krótka lista składników. Te naleśniki są równie sprężyste, jak te, które przygotowujemy według klasycznego przepisu. Sekretny składnik, tak chętnie stosowany w kuchni roślinnej, naprawdę działa. Mowa o aquafabie, czyli wodzie po gotowaniu ciecierzycy lub tej, którą znajdziemy w ciecierzycy z puszki. Zamiast wylewać ją do zlewu, można z niej przygotować wiele potraw, bo świetnie zastępuje jajka. Sprawdzi się na przykład w naleśnikach, wegańskim majonezie czy bezach bez jajka kurzego.

Dzisiaj grzeje:

  1. Bób musieli wycenić za 0,5 kg, bo za 1 kg cena przytłacza. Spojrzał na niebotyczne ceny na targu, złapał za aparat i zrobił zdjęcie
  2. Cudowne, dziadek Bogumił otwiera pole truskawek dla wszystkich. Rwiesz sam i płacisz tanio jak barszcz

Składniki:

  • 3/4 mleka roślinnego,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki aquafaby (wody po ciecierzycy),
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia lub miski i krótko blendujemy. Odstawiamy ciasto na kwadrans lub pół godziny, by w tym czasie zgęstniało.

2. Przygotowujemy patelnię do naleśników lub inną delikatnie posmarowaną olejem.

3. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki.

Tak przygotowane naleśniki są pyszne zarówno na słodko, jak i słono. Można przechowywać je w lodówce do 5 dni, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania krokietów. Są jednak tak smaczne, że prawdopodobnie bardzo szybko znikną z talerza.

Najlepsze newsy:

  1. Już nie ma odwrotu. Minister przekazał ostateczną decyzję, czekali na nią wszyscy rodzice
  2. Kinga Duda rozczarowała rodziców. Wszystko miało być zupełnie inaczej
  3. Nie wyrzucił łupin po cebuli, zrobił nawóz dla ogórków. Uzyskał przeogromne zbiory
  4. Bób musieli wycenić za 0,5 kg, bo za 1 kg cena przytłacza. Spojrzał na niebotyczne ceny na targu, złapał za aparat i zrobił zdjęcie
  5. Tanie danie obiadowe rodem z PRL - u wraca do łask. Zachwycą się nim trzy pokolenia

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/

Następny artykuł