naleśniki na stoleObraz RitaE z Pixabay

Zaskakujący trik na ciasto na naleśniki. Najbardziej aksamitne i puszyste na świecie

Naleśniki powinny być lekkie i puszyste. Jak uzyskać taką konsystencję? Służymy radą.

Naleśniki to przepyszne danie idealne na każdą porę dnia i okazję. Można przyrządzić je wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Ciekawym sposobem jest zapieczenie nadziewanych naleśników w sosie. Próbowaliście? Dziś jednak nie będziemy pisać o rodzajach naleśników i przepisach na nie. Zamierzamy podzielić się z wami ciekawymi trikami na usmażenie idealnego naleśnika. Jeden może Was naprawdę zaskoczyć.

Zajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaZajrzała do śmietnika pod znanym polskim sklepem, odkryła skandal i w pośpiechu zaczęła robić zdjęcia. Jest aferaCzytaj dalej

Naleśniki to danie pod różnymi nazwami znane praktycznie na całym świecie

Niektórzy chłodzą pszenne ciasto na naleśniki przez godzinę przed smażeniem. Ma to sens, jeśli zależy nam na tym, żeby były nieziemsko lekkie i puszyste. Mieszanie mąki pszennej i wody powoduje wytwarzanie się glutenu. Jest to łańcuch białek, który można sobie wyobrazić jako wewnętrzną siateczkę łączeń, która nadaje ciastu elastyczność i strukturę. To z jego powodu na przykład ciasto na pizzę się charakterystycznie ciągnie, gdy jest ugniatane. Chłodzenie ciasta zmniejsza siłę wiązania glutenu, dzięki czemu naleśniki są bardziej “kruche” i lekkie, mniej “gumowe”.

Inni z kolei uważają gluten za sekret receptury idealnych naleśników, które wychodzą idealnie, nawet bez jajka. Trzymają się kupy i są elastyczne. Zastosowanie tego triku wymaga, by mąka lub odrobina wody, którą wlewamy była ciepła. Ciepło wzmaga działanie glutenu. Takie ciasto również odstawiamy, aby gluten zawiązał, ale na kilka minut.

Która z tych dwóch sprzecznych instrukcji jest prawidłowa? Pozostaje chyba przekonać się samemu. Jeśli Twoje naleśniki są zbyt “gumowe” możliwe, że pierwsza metoda Ci posłuży. Zbytnia “gumowość” naleśników może też być powodowana zbyt długim czasem ich smażenia, czyli za mało rozgrzaną patelnią. Jeśli Twoje naleśniki nieznośnie się rozpadają mimo starannego smażnenia, albo wolisz nie używać jajek spróbuj drugiego sposobu. Może się u Ciebie sprawdzi?

Dzisiaj grzeje: 1. Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc spektakularne efekty

2. Polak prowadził relację z włoskiej izolatki. Zwykła poczekalnia i robaki [FILM]

Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, wiele osób dodaje do niego wody gazowanej zamiast zwykłej. Amatorzy tej metody twierdzą, że uwalniające się i pękające podczas smażenia pęcherzyki dwutlenku węgla z wody gazowanej sprawiają, że ciasto jest bardziej “napowietrzone”. Nie jest to sposób dobrze znany w Polsce, ale niektórzy w tym celu zamiast wody wykorzystują piwo. Jasne piwo o łagodnym smaku nie tylko spełni rolę wody, ale zawarte w nim drożdże dodadzą ciastu jeszcze lepszej konsystencji. No i oczywiście uzyskamy ciekawy, lekki posmak piwa. Większość przepisów podaje proporcje ½ szklanki piwa na dwie szklanki mleka.

Jeśli naleśniki rozpadają Ci się przy przerzucaniu na drugą stronę to możliwe, że za szybko próbujesz to zrobić. Poczekaj, aż powierzchnia naleśnika przestanie być mokra błyszcząca, a krawędzie zaczną brązowieć, zanim spróbujesz go przerzucić.

Najlepsze newsy:

  1. Niedługo po śmierci Antek Królikowski pokazał zdjęcie ojca. Ciężko opanować łzy
  2. Ilona Ostrowska żegna Pawła Królikowskiego. Opublikowała wiadomość, którą jej wysłał
  3. Szaleństwo w Biedronce, włoska pizza za 1 złoty. Ukryty haczyk powala
  4. 10 najgorzej wpływających na mózg produktów. Ich zjedzenie nas ogłupia?
  5. Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość
  6. Przez lata mówiono nam, że wzmacnia kości. Teraz naukowcy powiązali je z nowotworem

Źródło: własne, thekitchn.com

Następny artykuł