napój ptyś
archiwum allegro

Pamiętasz ten kultowy napój? Już nie znajdziesz go na półkach

Napój "Ptyś" z pewnością jest miło wspominany przez wielu naszych czytelników. Charakterystyczna butelka i niezapomniany smak. Czy kiedykolwiek wróci na nasze półki?

Napój gazowany "Ptyś" produkowany był przez podwarszawską firmę "Tarczyn". Firma ta, biorąca swoją nazwę od miejscowości, w której rozpoczęła się jej historia już od późnych lat 60tych. Od początku swojego istnienia czerpała z bogatych tradycji sadowniczych regionu. Inwestując w nowoczesny sprzęt przetwórczy stała się poważnym graczem na rynku soków, a rosnąca popularność tych napojów sprawiła, że i marka rozwinęła się prężnie, prowadząc nawet eksport.

Czego brakuje na zdjęciu przysmaku? Tylko 1% ludzi odgadnieCzego brakuje na zdjęciu przysmaku? Tylko 1% ludzi odgadnieCzytaj dalej

Oprócz doskonałych soków Tarczyn wytwarzał również znany napój "Ptyś". Bez tego mocno gazowanego napitku w charakterystycznej, szklanej butelce nie mogła obejść się żadna impreza lat późnego PRL. Jasnożółty kolor i bardzo słodki smak pamięta chyba każdy wychowany w tamtych czasach. Zdecydowanie można powiedzieć, że był kultowy. Co ciekawe, krążą opinie, że w ciepły dzień butelka Ptysia potrafiła eksplodować!

Dzisiaj grzeje: 1. Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemie

2. Niewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzami

Popularny i ogólnodostępny w latach 80tych, definitywnie zniknął z półek sklepowych w latach 90tych. Wiele Internautów pyta na forach czy jest szansa na to, że kiedyś wróci. Myślicie, że poradziłby sobie na dzisiejszym rynku?

Najlepsze newsy:

  1. Huragan wyrzucił na brzeg potwora. Brytyjczycy już zaczęli nazywać go Nessie
  2. Powoduje co piąty zgon onkologiczny. W Polsce postawienie diagnozy często trwa zbyt długo
  3. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
  5. Afera solna. Wszyscy długo jedliśmy sól drogową z wszystkimi rakotwórczymi zagrożeniami
  6. Gdy skończyła 18 lat, jadła tylko po trzy jabłka dziennie prawie przez rok. Jej wygląd powala

Źródła: tarczyn.istrefa.com, tarczyn.com.pl

Następny artykuł