Nie ryż, nie ziemniaki. Wrzuć do ogórkowej, będzie 100 razy smaczniejsza
To przepis na zupę ogórkową o bardzo odświeżonym – dosłownie i w przenośni – wizerunku. Dosłownie, bo taka wersja jest nie dość, że zadziorna w smaku, to jeszcze sycąca jak porządny lunch. W przenośni – bo dzięki temu staje się świetną dietetyczną potrawą.
Zupa ogórkowa fit
Zupa ogórkowa zajmuje tak ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, że nie kojarzymy jej za bardzo z potrawą fit – to nie jest bowiem aspekt, w którym nasza kuchnia jest najmocniejsza. Jednak nic bardziej mylnego. Nie dość, że ogórki kiszone to przecież samo zdrowie, to jeszcze zupa ogórkowa może nabrać wyjątkowo prozdrowotnego charakteru.
Aby tak się stało, odchudzimy ją nieco. Po pierwsze – odchodząc od śmietany. To przepis na wersję niezabieloną. Po drugie – zastępujemy w nim część ziemniaków kaszą. To w końcu najlepsze źródło węglowodanów przynajmniej spośród tych, które stosujemy najczęściej.
Żadna ryba po grecku. Ten wigilijny przepis bije ją na głowęZupa z ogórków kiszonych
Warto nagotować od razu duży gar zupy z tego przepisu. Nawet nie będąc na rygorystycznej diecie, można przecież wcielić w życie jej podstawowe założenie: zupą zajadać mniejszy apetyt, kiedy potrzebujemy odłożyć większy posiłek na później. Taka zupa może być zawsze pod ręką.
Składniki
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 ziemniaki
- 50 g kaszy orkiszowej lub jęczmiennej
- 3 duże ogórki kiszone
- Kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Woda spod ogórków
- 1 mała cebula
- 1 mały por
- 1 szczypta płatków chili
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Ogórkowa z kaszą
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w półplasterki.
Cebulę wrzucamy na rozgrzany w garnku olej lub grudkę masła klarowanego i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pora i płatki chili. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kilka minut często mieszając.
Do garnka dodajemy pozostałe warzywa. Wrzucamy dwa liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy bulionem. Wrzucamy kaszę i gotujemy wszystko, aż ona i ziemniaki będą miękkie. Powinno to zająć ok. 15 minut.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Dodajemy je do zupy. Zaprawiamy ją do smaku wodą spod ogórków. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na zupę ryżankę i schab faszerowany.