Smakosze.pl Przepisy Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach
Fot. Shutterstock/Montypeter

Nie smażę już karpia w panierce, znam lepszy sposób. Wigilijna ryba rozpływa się w ustach

11 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o smażeniu karpia na Wigilię. Tę tradycyjną rybę możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Karp bez panierki wyjdzie tak samo smaczny, a według wielu nawet lepszy. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak go zrobić.

Karp bez panierki lepszy niż smażony

Przywykliśmy do tego, że na wigilijnym stole zawsze pojawia się smażony karp. Ryba podana w tej formie jest całkiem smaczna, ale też kaloryczna. Dlatego warto zastanowić się, czy w tym roku nie podać ją w nieco innej formie. Karp bez panierki również będzie smaczny, a przy tym lżejszy w trawieniu.

Przygotowanie ryby jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia oleju, mąki i bułki tartej. Dlatego koniecznie dowiedz się, na czym polega sposób i na święta przygotuj to danie w zupełnie inny sposób. Goście potwierdzą, że to najlepszy karp, jaki jedli.

karp.jpg
Fot. Canva/vikif
Na jarmarku świątecznym kupił kiełbasę w bułce za prawie 30 zł. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Doskonały karp z piekarnika

Aby wigilijna ryba była smaczna i rozpływała się w ustach, należy upiec ją w piekarniku . Pieczony karp jest po prostu doskonały, a pomimo wysokiej temperatury wychodzi soczysty i miękki. Można za wdzięczyć to składnikom, które nie tylko nadadzą rybie odpowiedniego smaku, ale też sprawią, że nie będzie zbyt wysuszona. Niezbędne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 50 g masła
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • pieprz
  • sól

Wigilijny karp z piekarnika – przepis

Karpia dokładnie umyj, a następnie wytrzyj za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść go z łusek i ponownie umyj. Karpia pokrój na kawałki lub piecz w całości. Marchew, seler, cebulę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa.

Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa. Ułóż na nim rybę, a całość zalej bulionem. Dopraw pieprze, solą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Sprawdź także, co przeceniła Biedronka oraz poznaj przepis Strzelczyka na niezwykłe danie .

karp.jpg
Fot. Canva/vikif
Nie mleko, nie kefir. Mięso na święta namocz w tym napoju, a będzie cudownie soczyste
Zrobiłam szybkie ciasto bez pieczenia. Smakuje jak uwielbiany batonik
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy