Smakosze.pl Przepisy Nietypowe, soczyste i konkretne mielone z ogórkiem kiszonym
canva/Yana Gayvoronskaya

Nietypowe, soczyste i konkretne mielone z ogórkiem kiszonym

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone zawsze są dobrą propozycją obiadową. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo czasu, mielone mięso bez problemu kupisz niemal w każdym sklepie spożywczym, smakują całej rodzinie. Dziś proponujemy wam nietypowe, soczyste i konkretne mielone z ogórkiem kiszonym. Ich smak wprawi was w zachwyt.

Oprócz prostoty przygotowania, kotlety mielone kuszą też łatwością ich urozmaicania. Nie raz dodajecie przecież do nich posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną czy startą cebulę albo płatki owsiane. A to zaledwie kilka możliwych dodatków. My proponujemy wam przetestować kotlety mielone z dodatkiem kiszonego ogórka. Mało co, tak jak on, potrafi dodać wyrazistego i zdecydowanego smaku.

Nietypowe, soczyste i konkretne mielone z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy

  • natka pietruszki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Ogórki pokrój w drobną kostkę, odciśnij z nich sok.

Do mielonego mięsa dodaj jajko, musztardę i posiekaną natkę pietruszki. Wsyp majeranek, trochę soli i pieprzu, wyrób mięsną masę. Połącz ją z ogórkiem i cebulą.

Z mięsnej masy formuj nieduże, spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je z obu stron na jasno-brązowy kolor.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Po więcej inspiracji na kotlety mielone zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na puszyste kotlety mielone wg Karola Okrasy , a także na delikatne kotlety mielone z dodatkiem ryżu .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło: canva/sspopov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: najlepszewkuchni Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy