Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek. Smak sprzed lat
Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Posmarujcie nią kromki pieczywa, a przypomnicie sobie smak sprzed lat. Ta prosta, kultowa pasta znana z czasów PRL-u zachwyci także i dziś, a przygotujecie ją w 5 minut.
Pasty na pieczywo są doskonałą odmianą od klasycznych wędlin i serów. Posmarowane nimi chleb czy bułka smakują wyśmienicie i są bardzo pożywne. Wszak do ich przygotowania wykorzystujemy kilka składników. Mogą to być ugotowane jajka, twaróg, ryba wędzona lub z puszki. Dopełnieniem całości może być majonez, musztarda, zielenina i przyprawy.
Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek
Składniki:
-
1 puszka rybek w oleju, np. sardynek
-
15 dag twarogu
-
2 łyżki gęstej śmietany
-
1 łyżeczka keczupu
-
papryka słodka i ostra w proszku
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty awanturki
Rybki osącz z oleju, możesz usunąć z nich ości. Rybie mięso posiekaj nożem lub włóż do miseczki i rozdrobnij przy użyciu widelca.
Do rozdrobnionych ryb dodaj pokruszony twaróg, a także śmietanę i keczup. Całość rozgnieć i wymieszaj widelcem.
Pastę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz do niej dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
Wskazówka:
Kanapki z pastą z twarogu i sardynek możesz obłożyć plasterkami ogórka kiszonego lub konserwowego.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pastę jajeczną z fetą i rzeżuchą , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na pastę z kiszonych ogórków .
Źródło zdjęcia: canva/etorres69 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
-
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
-
Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Źródło: filozofiasmaku, kuchnia.wp