Smakosze.pl Przepisy Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek. Smak sprzed lat
canva/arfo

Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek. Smak sprzed lat

31 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Posmarujcie nią kromki pieczywa, a przypomnicie sobie smak sprzed lat. Ta prosta, kultowa pasta znana z czasów PRL-u zachwyci także i dziś, a przygotujecie ją w 5 minut.

Pasty na pieczywo są doskonałą odmianą od klasycznych wędlin i serów. Posmarowane nimi chleb czy bułka smakują wyśmienicie i są bardzo pożywne. Wszak do ich przygotowania wykorzystujemy kilka składników. Mogą to być ugotowane jajka, twaróg, ryba wędzona lub z puszki. Dopełnieniem całości może być majonez, musztarda, zielenina i przyprawy.

Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek

Składniki:

  • 1 puszka rybek w oleju, np. sardynek

  • 15 dag twarogu

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1 łyżeczka keczupu

  • papryka słodka i ostra w proszku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty awanturki

Rybki osącz z oleju, możesz usunąć z nich ości. Rybie mięso posiekaj nożem lub włóż do miseczki i rozdrobnij przy użyciu widelca.

Do rozdrobnionych ryb dodaj pokruszony twaróg, a także śmietanę i keczup. Całość rozgnieć i wymieszaj widelcem.

Pastę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz do niej dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.

Wskazówka:

Kanapki z pastą z twarogu i sardynek możesz obłożyć plasterkami ogórka kiszonego lub konserwowego.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pastę jajeczną z fetą i rzeżuchą , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na pastę z kiszonych ogórków .

sardynki
sardynki

Źródło zdjęcia: canva/etorres69 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filozofiasmaku, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy