Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na modrą kapustę
canva/fermate

Niezawodny przepis na modrą kapustę

15 stycznia 2022

Któż z nas nie zna kapusty modrej? Ten smaczny specjał z dodatkiem jabłka w każdym domu przyrządzany jest nieco inaczej. Zdradzamy przepis, z którym zawsze wam się uda. Słodka wersja wymaga jeszcze rodzynek. Wykorzystując różne odmiany jabłek natomiast, będziecie mogli dostosować smak do swojego gustu. Sprawdźcie koniecznie.

Kapusta modra, czyli tradycyjny składnik śląskiego obiadu , jest pyszną wersją niezwykle zdrowej czerwonej kapusty . Warto pokusić się o jej przyrządzenie przy najbliższej okazji, bo warzywo to obfituje witaminę C , która doskonale wspiera odporność organizmu.

Przepis na wyborną kapustę modrą

Składniki:

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty

  • 1 duże jabłko

  • ok. 500 ml wody

  • sok z połowy cytryny

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/3 pęczka koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • solidna garść rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wykrawamy głąb. Dokładnie ją myjemy, a następnie staranie ją szatkujemy. Podsmażamy ją przez 3 do 5 minut na dobrze rozgrzanej oliwie i dodajemy sok z cytryny.

Cały czas ją mieszamy, aby się nie przypaliła. Do kapusty dolewamy wodę. Płyn powinien sięgać do 3/4 ilości kapusty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek siekamy. Gdy woda odparuje z kapusty, wrzucamy je na patelnię i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy namoczone we wrzątku rodzynki, jeśli ich używamy.

Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy do obiadu. Doskonale smakuje z kluskami śląskimi i kotletem schabowym. Smacznego.

Kapusta modra to pyszny dodatek do obiadu
Kapusta modra to pyszny dodatek do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kurkanielotka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy