Smakosze.pl
Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa

canva/ollo; Instagram/ewawachowicz

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa. Najważniejszym składnikiem są obierki ziemniaków

31 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ziemniaki w naszej kuchni goszczą bardzo często. Obierki z tych warzyw najczęściej jednak wyrzucamy. To ogromna strata, bo można je wykorzystać w wielu daniach. Sprawdźcie koniecznie jaki pomysł na ten składnik ma Ewa Wachowicz. Będziecie pozytywnie zaskoczeni, gdy spróbujecie.

Ziemniaczane obierki są niezwykle cennym składnikiem, który często wyrzucamy. Można z nich przyrządzić smaczne domowe chipsy lub wykorzystać do oczyszczenia czajnika z kamienia. Ewa Wachowicz proponuje zapieczenie ich i dodanie do warzywnego rosołu. Spróbujecie?

Ceny mięsa mogą poszybować w górę. Eksperci zdradzają datę

Ceny mięsa mogą poszybować w górę. Eksperci zdradzają datę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bezmięsny rosół z obierkami ziemniaka według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • obierki z 6 większych ziemniaków

  • 1,5 litra wody

  • 1 spora cebula

  • 2 średnie marchewki

  • nieduży kawałek selera

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 1 gałązka lubczyku

  • 1 łyżka suszonych ziół np. prowansalskich

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Umyte obierki przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i polewamy je odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pieczemy przez 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy. Cebulę dzielimy na ćwiartki, marchew i selera zgrubnie na kawałki. Oczyszczone produkty umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, od momentu, gdy płyn zawrze. Bezmięsny rosół odcedzamy. Wrzucamy do niego upieczone obierki oraz lubczyk i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Ponownie odcedzamy i serwujemy np. z domowym makaronem.

Wskazówka:

Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli wrzucimy do niej opaloną cebulę w łupinie. Można też zrumienić warzywo na patelni, a obierki dorzucić do garnka osobno wraz z pozostałymi jarzynami.

Bezmięsny rosół przyrządzany z dodatkiem obierek z ziemniaków jest pyszny

Bezmięsny rosół przyrządzany z dodatkiem obierek z ziemniaków jest pyszny

Źródło zdjęcia: canva/saquizeta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >