Nutella przygotowana samodzielnie może z powodzeniem zastąpić sklepowy przysmak.Instagram/@paulalovesparis

Wystarczy tylko parę składników, by w domu zrobić niesamowicie pyszną nutellę. Już więcej nie będziecie chcieli spróbować sklepowej

Nutella cieszy się ogromną popularnością ze względu na cudowny orzechowy aromat. Jej recepturę łatwo odtworzyć, by przygotować domową wersję przysmaku. Nutella z kilku składników smakuje tak dobrze, że z powodzeniem zastąpi gotowy, pełen cukru, produkt.

Nutella jest już kultowym przysmakiem. Bardzo słodki czekoladowo-orzechowy krem dodajemy do wielu słodkich potraw i wypieków. Obecnie zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że w gotowej wersji przysmaku kryje się mnóstwo cukru, dlatego nie powinniśmy jadać jej zbyt często. Bardzo łatwo przyrządzimy jednak domową zdrowszą wersję nutelli.

Lekarze ostrzegają przed niebezpieczną zabawą, może doprowadzić do śmierci. Chodzi o połknięcie łyżeczki popularnej przyprawyLekarze ostrzegają przed niebezpieczną zabawą, może doprowadzić do śmierci. Chodzi o połknięcie łyżeczki popularnej przyprawyCzytaj dalej

Nutella zrobiona w domu smakuje obłędnie

Nutella składa się z orzechów laskowych i kakao, ale wśród obecnych w niej składników króluje jednak cukier i olej roślinny. Nie są to jednak niezbędne składniki, by odtworzyć wyjątkowy smak słynnego kremu. Bardzo aromatyczne okazują się zblendowane orzechy laskowe dosłodzone naturalnym słodzikiem i zabarwione odrobiną kakao. Odrobina mleka zapewnia im wystarczająco aksamitną konsystencję. W bardzo podobny sposób nutellę przygotowała @paulalovesparis na Instagramie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostsze i najszybsze ciasto świata. Potrzeba tylko 2 składników, rozpływa się w ustach
  2. Skutki są porażające. Huragan przeszedł nad Polską. Straszna noc dla części Polski
  3. Żona wrzuciła do wrzącej wody makaron kupiony przez Kamila w Biedronce. Po chwili zamarła

Składniki:

  • 2 duże łyżki kakao,
  • 1,5 szklanki orzechów laskowych obranych ze skórki,
  • 0,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 0,5 laski wanilii,
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe blendujemy w malakserze o wysokiej mocy, zajmie to ok. 8 minut. Po tym czasie powinny mieć dość płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy razem z laską wanilii w rondelku, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy. Gdy mleko wystygnie, przelewamy je do orzechowej masy, dodajemy 2 łyżki kakao i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego i blendujemy wszystko ponownie. Jeśli nutella będzie za mało słodka, możemy dodać więcej miodu. Krem przelewamy do czystego słoika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej smakuje z białym pieczywem.

Najprostsze i najszybsze ciasto świata. Potrzeba tylko 2 składników, rozpływa się w ustachNajprostsze i najszybsze ciasto świata. Potrzeba tylko 2 składników, rozpływa się w ustachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dotarli do trzypoziomowego planu rządu. Możliwe jeszcze ostrzejsze obostrzenia
  2. Umyślnie wyłączyła aparat tlenowy 13-latki. Dziewczynka pozostawiona na pewną śmierć
  3. Kapitalne ciasto bez pieczenia z 3 aksamitnymi warstwami. Kilka minut roboty i zachwyt wszystkich gwarantowany
  4. Kotlety schabowe po francusku biją na głowę wszystko. Znajomi będą błagać o przepis
  5. Całkowity brak szacunku do jedzenia? Gessler wywaliła na podłogę pełen talerz wściekle krzycząc
  6. Od dzieciństwa mówili jej, że jest brzydka. Teraz codziennie publikuje nowe selfie na Instagramie

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł