Nutella wykonana w domupxhere.com

Z bananów i kakao zrobisz "nutellę" lepszą niż ze sklepu. Wystarczy, że dodasz jeden zielony owoc, a będzie jeszcze zdrowsza

Nutella powstała we Włoszech w latach 40-tych XX wieku, wykonał ją piekarz i cukiernik Pietro Ferrero, od którego nazwiska pochodzi nazwa znanego przedsiębiorstwa. Obecnie w sklepach możemy kupić pyszny, jednak wyjątkowo niezdrowy krem. Istnieje jego domowa wersja, która jest smaczniejsza, zdrowsza i łatwa w przygotowaniu.

Nutella uwielbiana jest przez wszystkie dzieci. Słodki i delikatny orzechowy krem z dodatkiem czekolady jest tak pyszny, że wielu je go łyżką prosto ze słoika. Mało kto patrzy na skład wydrukowany na etykiecie, a ten nie jest najzdrowszy. Duża ilość spożytego kremu może przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy czy chorób układu naczyniowego. Istnieje przepis na domową "nutellę", która jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza od jej sklepowej wersji.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Nutella prosto z domu - ciekawa alternatywa, która nie jest tak niezdrowa jak prawdziwa Nutella

Kremy czekoladowe podbijają podniebienia wielu fanów słodyczy. Kompozycja orzechów, czekolady i mleka powoduje, że nie możemy przestać jeść "nutelli". Niestety wiadomo, że duża zawartość oleju palmowego oraz cukru nie wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Przygotowanie domowego smarowidła jest banalnie proste, a doskonale wiemy, co dodajemy do kremu oraz kontrolujemy proporcję składników. Awokado sprawia, że krem jest bardzo delikatny, gładki i puszysty.

Składniki:

  • 3 miękkie awokado
  • 4 duże łyżki kakao
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • sok z dwóch marakui
  • 3 miękkie banany

Dzisiaj grzeje:

  1. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł

Przygotowanie:

  1. Awokado oraz banany dokładnie umyj i obierz.
  2. Podziel je na kawałki i włóż do miski z blenderem. Zmiksuj owoce na gładką masę, dodaj sok z marakui i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem.
  3. Do masy dodaj kakao, migdałowy proszek, syrop daktylowy i ponownie miksuj. Konsystencja kremu powinna przypominać "nutellę" w ciepły dzień.
  4. Przechowuj w lodówce.

Krem idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, tostów, naleśników czy jako sos do lodów. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Beata Kozidrak opublikowała emocjonalne nagranie. "Proszę, błagam"
  2. Niepokojące wieści z Chin. Władze boją się najgorszego. Czarny scenariusz coraz bliżej
  3. Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowym
  4. Rozsyp go w ogrodzie i przemieszaj z ziemią, w mig będziesz się cieszyć ogromnymi zbiorami pomidorów. Przy okazji odstraszysz ślimaki
  5. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  6. Justyna Żyła znalazła nowego ukochanego? Przygotowała piękny prezent dla "młodego mężczyzny"

Źródło: gotowanie.onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł