Obiad z dodatkiem w postaci pysznej marchewki z groszkiemyoutube/Anka gotuje

Ulubiony dodatek do obiadu naszych babć. Odkryto sekret jego przyrządzania

Obiad bez zdrowych warzyw nie jest prawdziwym obiadem, jaki podawała nam babcia czy mama. Ulubione kotlety, młode ziemniaki z koperkiem i odpowiednio przyrządzona marchewka z groszkiem, a do tego domowy kompot ucieszą chyba każdego wytrawnego smakosza. Ten niepozorny dodatek sprawi, że zatęsknimy za babciną kuchnią, a przy okazji przemycimy do posiłku nieco zdrowych warzyw, które docenią nawet największe niejadki.

Chyba każdy z nas ma czasem ochotę na domowy obiad z prostych, ale pysznych składników. Schabowy lub mielony, a do tego młode ziemniaczki i marchewka z groszkiem zasmakują wszystkim. Dobrze wiedziały o tym już nasze babcie, dlatego sztukę gotowania marchewki z groszkiem opanowały do perfekcji. Warto skorzystać z ich sposobów na tę jarzynkę, by codzienny obiad smakował wyjątkowo.

Każda kasa w Biedronce skrywa cenną tajemnicę znaną nielicznym. Jej odkrycie jest mocno wartościoweKażda kasa w Biedronce skrywa cenną tajemnicę znaną nielicznym. Jej odkrycie jest mocno wartościoweCzytaj dalej

Obiad z marchewką i groszkiem to zawsze świetny pomysł. Klasyczny dodatek warto przyrządzać według babcinego przepisu

Zupa, drugie danie składające się z kotletów i ziemniaków, a do tego surówka, buraczki lub marchewka z groszkiem mogą sprawić, że przeniesiemy się myślami do dzieciństwa. Taki zestaw obiadowy był, jest i będzie kultowy. Nasze babcie od lat przyrządzały drugie dania, które podawały z marchewką i groszkiem. Nieważne, czy był to duszony schab, mielone czy filet rybny, ten dodatek zawsze pasował idealnie. By jednak przygotować perfekcyjną marchewkę z groszkiem, trzeba zastosować sprawdzone sposoby.

Dzisiaj grzeje:

  1. Szykują się ogromne grzybobrania. Znalazł 7 grzybów w 1 miejscu
  2. Rząd ma coraz mniej pieniędzy na 500 plus. Rozwiązanie, do którego będzie zmuszony, nie spodoba się wielu Polakom

Pyszną marchewkę z groszkiem przygotujemy przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsza będzie młoda, słodka marchewka i świeży groszek, ale mrożona mieszanka tych dwóch warzyw również będzie pyszna. W ostateczności możemy też wykorzystać groszek z puszki, ale ma on mniej smaku niż ten mrożony. Przepis na ten dodatek jest banalnie prosty.

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek,
  • 240 g zielonego groszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchwkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy ją do garnka razem z groszkiem i dolewamy wodę.
  2. Solimy warzywa i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Zaglądamy co jakiś czas, żeby sprawdzić, czy woda nie wyparowała z garnka.
  3. Na gorącą patelnię wrzucamy masło, dodajemy mąkę i pilnujemy, by zasmażka się nie przypaliła.
  4. Kiedy zasmażka po wymieszaniu będzie pozbawiona grudek, dodajemy ją do warzyw.
  5. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut.

Najlepsze newsy:

        1. Wydało się, ile lat naprawdę ma Małgorzata Rozenek. Niebywałe, fani ołsupieli
        2. Wszyscy fani Roksany Węgiel czują się oszukani. Skandaliczne doniesienia właśnie pojawiły się w mediach
        3. Gotujesz rosół pod przykryciem, czy bez? 1 szczegół ma niewyobrażalne znaczenie
        4. Afera, pani Dominika kupiła mięso w Biedronce. Odkryła niesmaczną prawdę i zrobiła zdjęcie, żeby nagłośnić skandal
        5. Bób musieli wycenić za 0,5 kg, bo za 1 kg cena przytłacza. Spojrzał na niebotyczne ceny na targu, złapał za aparat i zrobił zdjęcie
        6. 100 tys. ludzi musiało uciekać z domów, żywioł uderzył bez litości. Dramatyczne doniesienia ze świata

Źródło: kuchnia.wp.pl/

Następny artykuł