

3 Stycznia 2021
Justyna Żyła zaszalała. Gwiazda serwuje obiady niczym z najlepszej restauracji, mamy hitowy przepis
Obiad, który przygotowała Justyna Żyła w swoim domu, zachwyca smakiem. Często dzieli się ona swoimi przepisami, co stanowi inspirację dla wielu jej fanów. Jakiś czas w temu zamieściła wpis na temat domowych burgerów z plackami z cukinii, co jest rewelacyjną propozycją w ramach zbilansowanego i zdrowego posiłki.
Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Warto zainspirować się przepisami znanych osób. Swoimi tajnymi trickami często dzielą się ze swoimi sympatykami Magda Gessler czy Robert Makłowicz. Swojej pasji kulinarnej nie ukrywa również Justyna Żyła.
Blogerka często dzieli się w sieci swoimi przepisami. Trzeba przyznać, że w kuchni radzi sobie rewelacyjnie, czego efektem są niecodzienne receptury na smakowite potrawy. Tym razem padło na zdrowe burgery z plackami z cukinii.
Danie zachwyciło internautów. Jak je wykonać?
Obiad powinien być smaczny, ale i zdrowy
Dania typu fast food cieszą się ogromną popularnością w dzisiejszych czasach. W ciągu zabieganego dnia najłatwiej sięgnąć po coś gotowego, co będzie stanowiło ciepły posiłek. Niestety te propozycje nie należą do najzdrowszych. Pisaliśmy o tym w tym artykule.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować smakowitą pizzę, burgery czy skrzydełka z frytkami w zdrowszej odsłonie. Przede wszystkim przygotowanie takich potraw na świeżo w domu jest rewelacyjnym rozwiązaniem z uwagi na to, że mamy pełną kontrolę nad składnikami, które są do nich dodawane.
Jest wiele przepisów na zdrowsze alternatywy kalorycznych klasyków. Dzięki temu nawet przy świadomej i zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce na zdrową pizzę, zapiekankę czy właśnie burgera. Do przygotowania go z plackami z cukinii zachęca Justyna Żyła. Jakiś czas temu pisaliśmy o jej fenomenalnym przepisie na placki ziemniaczane. Znajdziecie go tutaj.
Przepis na burgery z plackami z cukinii według Justyny Żyły
Składniki:
Na placki z cukinii:
- 1 spora cukinia
- 2 jajka
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki mąki pszennej
- kawałek żółtego sera
- łyżka koperku, szczypiorku, natki pietruszki
- olej roślinny lub oliwa
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe dodatki:
- Bułka pszenna
- Żurawina w słoiku
- Ser pleśniowy
- Oscypek
- Placek z cukinii(gorący)
- Plastry świeżej figi
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, a następnie czekamy aż puści wodę. Po kilkunastu minutach odsączamy ją i odkładamy na bok, przechodząc do przygotowywania pozostałych składników.
Ser oraz marchewkę również ścieramy na tarce o grubych oczkach, a zioła drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy na drobno, a obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z dodatkiem jajka i mąki. Należy na końcu doprawić solą oraz pieprzem dla smaku. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i nakładamy po łyżce przygotowanej masy, formując niewielkie placki.
Każdego smażymy do 3 minut z obu stron. Tuż po zdjęciu z patelni odkładamy je na ściereczkę lub papierowy ręcznik. Dzięki temu odsączymy je z nadmiaru tłuszczu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Jak gotować jajka, aby nie pękały? Wystarczy dodać do wody 1 składnik
- Jak przechowywać mąkę? Łatwo o spory błąd
- Wlej ocet do rosołu. Powód zachwyca, tak robią szefowie kuchni
źródło: RMF.pl/instagram/@justynazyla
Następny artykuł