Obieranie jajekScreen filmu na kanale Homebook.pl na YouTube

Jak obrać jajko w sekundę? Na nagraniu widać niewiarygodny trik

Obieranie jajek może sprawiać kłopoty, szczególnie z uwagi na delikatność ich wnętrza - często podczas odrywania kawałków skorupki, odpada także białko. Aby temu zaradzić, wystarczy włożyć ugotowane jajko do słoika z wodą i intensywnie nim wstrząsnąć. Skorupka szybko odpadnie.

Obieranie jajek ze skorupki wydaje się banalnie prostym zajęciem, które nie wymaga żadnych trików czy poradników. Wystarczy w końcu zagotować wodę, ugotować jajka i po uprzednim ostukaniu ich, zdjąć skorupkę. W praktyce, nie jest to tak łatwe.

Wiele osób spotyka się przecież z sytuacją, w której w raz ze skorupką, od całości jajka odrywa się także część białka. Choć można odzyskać tak utracony kawałek, potrawa nie wygląda już zbyt estetycznie. Na szczęście jest sposób, aby tego uniknąć, a każde obieranie jajek będzie prawdziwą przyjemnością.

Obieranie jajek nigdy nie było tak proste

Jajka są uwielbianym przysmakiem, jednak wielu z nas decyduje się ich nie jeść, z uwagi na przymus obierania ich ze skorupek. Kiedy kawałki skorupki przyklejają się do dłoni, a palcami odrywamy białko łatwo jest się zirytować i rzucić całością do kosza. Dlatego w Internecie pełno jest poradników, z których najcenniejszy pokazujemy poniżej.

Na nagraniu widać, jak ugotowane na twardo jajko wkładane jest do niewielkiego słoika, dolewana jest odrobina wody, następnie zakręca się wieczko, a całością intensywnie potrząsa. Po kilku sekundach widać, jak skorupka samodzielnie odchodzi od białka.

Fatalnie, po podatku cukrowym niebawem wchodzi nowa kolosalna opłata. Ceny w sklepach spożywczych mogą orbitowaćFatalnie, po podatku cukrowym niebawem wchodzi nowa kolosalna opłata. Ceny w sklepach spożywczych mogą orbitowaćCzytaj dalej

Dzięki tej metodzie wystarczy wyłowić pięknie obrane jajko z pozostałości skorupek wewnątrz słoika i już można cieszyć się jego doskonałym smakiem. Oczywiście, nie zalecamy tego sposobu do jajek na miękko, które prędzej rozpadną się na miazgę, niż łatwo obiorą.

Co skrywają w sobie jajka?

W jajkach znajdziemy witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym witaminy A, B, D. E czy K. Jajko charakteryzuje się również obecnością łatwo przyswajalnego żelaza, czy wapnia. Co więcej, to źródło cynku, fosforu, fosfolipidów i aminokwasów.

Chcesz poznać więcej ciekawostek, które ułatwiają pracę w kuchni? Tutaj pokazaliśmy jak wygodnie rozmrażać kostkę masła. W tym artykule zdradzamy co można zrobić z łupin po cebuli.

Białko pełne jest wody, glukozy, witamin oraz składników mineralnych. Żółtko jest za to źródłem drogocennych tłuszczy oraz lecytyny, która uniemożliwia transport cholesterolu do naszych naczyń krwionośnych. Jajka zawierają ogromną ilość łatwo przyswajalnego białka, co powinno być szczególnie istotne dla ludzi uprawiających dużo wysiłku fizycznego.

Nie wolno przesadzać jednak z ilością spożywanych jajek. Zbyt duża liczba może przyczynić się do otyłości, która prowadzi do wielu innych groźnych i bardzo nieprzyjemnych chorób.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł