Obierki po jabłkachWikipedia / autor: Jason Popesku / licencja: CC 2.0

Niemal wyrzuciła kilogram obierek do śmietnika, babcia od razu interweniowała. Teraz raczą się niesamowitą pysznością.

Obierki stanowią jeden z najbardziej niedocenianych produktów w kuchni. Zazwyczaj zjadamy same owoce i warzywa, nie myśląc o niezwykłych właściwościach łupinek. Pewna kobieta postanowiła umieścić je w koszu. Jej babcia nie mogła pogodzić się z marnotrawstwem, chwyciła obierki i zrobiła niebywałą pyszność.

Obierki traktowane są przez nas jak odpadki. Z przyjemnością raczymy się owocami i warzywami, a pozostałości po nich zwyczajnie lekceważymy. Jest to ogromny błąd, ponieważ zazwyczaj to w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej drogocennych składników odżywczych. Na bazie obierek możemy stworzyć prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Nasze babcie mamy prostą zasadę: w kuchni nic nie może się zmarnować. Powinniśmy czerpać pełnymi garściami z ich mądrości, bo gdy bierzemy sobie do serca ich porady, w kuchni dzieje się magia.

Uważajcie, jutro ogromna i nagła zmiana pogody. Nadciąga niewyobrażalne, fatalne doniesienia nie tylko dla grzybiarzyUważajcie, jutro ogromna i nagła zmiana pogody. Nadciąga niewyobrażalne, fatalne doniesienia nie tylko dla grzybiarzyCzytaj dalej

Obierki - jak nadać im drugie życie?

Pewna kobieta miał pod ręką dosłownie górę obierek po jabłkach, z ciężkim sercem postanowiła jej wyrzucić. Wtedy wkroczyła jej babcia, która w ciągu kilku chwil przygotowała wybitny kompot. Pysznym napojem raczyła się cała rodzina, nie mogąca uwierzyć, że z obierek może powstać coś tak niesamowitego. Przepis na kompot z obierek jabłek jest niezwykle prosty i z pewnością, powtórzycie jego sukces w domu. Na dodatek to jeden z najtańszych sposobów na orzeźwiający napój latem.

Potrzebujesz:

  • obierki z około 2 kilogramów jabłek
  • 1 dojrzałe jabłko w całości
  • 1 cytryna
  • pół szklanki cukru
  • 7 goździków
  • cynamon w proszku bądź kawałek kory

Dzisiaj grzeje:

Umyte obierki umieszczamy w garnku i dodajemy do nich pokrojone w plasterki jabłko. Po chwili wrzucamy także goździki i cynamon, a całość zalewamy około 2,5 litrami zimnej wody. Po godzinie gotowania, dorzucamy cukier i mieszamy aż się rozpuści i dodajemy skórkę z cytryny i sok. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez pół godziny. Gotowy kompot przecedzamy przed podaniem. Możemy pić go na gorąco, a także po wystygnięciu z dodatkiem kostek lodu. Prawdziwa moc orzeźwienia w gorący, letni dzień.

Biedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówBiedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagła, niespodziewana awaria. Możesz mieć ogromne problemy w pracy, przyczyna nie została ujawniona
  2. Wybuch wstrząsnął miastem na Pomorzu. Wiadomość obiegła media
  3. Żadna ściema i oszustwo, możesz dostać od Biedronki 200 zł. Przy okazji wesprzesz cudowną inicjatywę
  4. Zmieszaj skorupki jajek z octem. Zyskasz specyfik o potężnym działaniu
  5. Kasia wróciła z wesela głodna i wściekła. Wszystko przez młodą parę
  6. Tragiczna wiadomość odebrała nam mowę. Pożegnaliśmy prawdziwą legendę, kochały go miliony, rodzina i fani w żałobie

Źródło: mojegotowanie


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł