Smakosze.pl
szarlotka

canva

Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie ciasta z owocami, z pewnością uwielbiacie szarlotkę. To połączenie kruchego ciasta ze słodko-kwaśnym smakiem jabłek jest naprawdę doskonałe. A jeśli dołożycie jeszcze warstwę bezy nikt temu łakociowi się nie oprze.

Jaka jest tajemnica dobrej szarlotki? Z pewnością są to odpowiednie jabłka. Nie mogą być to owoce słodkie, deserowe, bo po upieczeniu nabiorą mdłego smaku. Najlepsze są te kwaskowe, np. odmiany Antonówka, Szara Reneta, Bojken. Świetnym dopełnieniem takiej kwaskowej masy jabłkowej będzie beza. Przekonajcie się o tym sami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędną szarlotkę z bezą

Składniki:

ciasto:

  • 40 dag mąki

  • 20 dag masła

  • 5 dag smalcu

  • 3 żółka

  • 10 dag cukru pudru

masa:

  • 1 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • 2 łyżki cukru

  • łyżeczka mielonego cynamonu

  • opakowanie budyniu waniliowego

beza:

  • 3 białka

  • 15 dag drobnego cukru

  • 1 łyżeczka octu

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szarlotka

Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki z bezą

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i smalec, posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółka i cukier puder, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym.

2/3 ciasta rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Wyłóż nim dno i boki dużej formy na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, zrumień w 200 st. C.

Białka ubij do białości. Dalej ubijaj dodając do nich stopniowo drobny cukier. Ubijaj do czasu, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Delikatnie wymieszaj ją z octem i mąką ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a potem bezę. Odłożone ciasto dość cienko rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż z nich kratkę na wierzchu bezy.

Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 40 minut, aż będzie miało złoty kolor. Smacznego!

obieranie jabłek

obiranie jabłek

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kwestiasmaku

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >