Smakosze.pl Przepisy Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada
canva/Eugene Yemelyanov

Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada

15 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada.

Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.

Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.

Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada

Składniki:

  • 60 dag rybnych filetów

  • 1 cytryna

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie ryby w grubej panierce

Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.

Na talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Dodaj też do nich trochę soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wsyp do niego szczyptę soli, aby ryba nie przywierała do dna. Wilgotną od soku z cytryny rybę panieruj w przygotowanej mieszance i smaż z obu stron na rumiano.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, aby panierka była jeszcze grubsza po obtoczeniu ryby w przygotowanej mieszance, obtocz ją w jajku rozmieszanym z odrobiną mleka i ponownie w panierce. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ryby. Zobacz, jak przygotować kotlety rybne z warzywami , a także jak zrobić rybę w puszystej panierce .

ryba w panierce
ryba w panierce

Źródło zdjęcia: canva/Electrography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy