Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada
Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada.
Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.
Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.
Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada
Składniki:
-
60 dag rybnych filetów
-
1 cytryna
-
sól, pieprz
-
2 łyżki mąki kukurydzianej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki tartej bułki
-
olej do smażenia
Przygotowanie ryby w grubej panierce
Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
Na talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Dodaj też do nich trochę soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wsyp do niego szczyptę soli, aby ryba nie przywierała do dna. Wilgotną od soku z cytryny rybę panieruj w przygotowanej mieszance i smaż z obu stron na rumiano.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, aby panierka była jeszcze grubsza po obtoczeniu ryby w przygotowanej mieszance, obtocz ją w jajku rozmieszanym z odrobiną mleka i ponownie w panierce. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ryby. Zobacz, jak przygotować kotlety rybne z warzywami , a także jak zrobić rybę w puszystej panierce .
Źródło zdjęcia: canva/Electrography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ofeminin, gotowanie.onet