Smakosze.pl
Kotlety mielone z serem

canva.com/innadodor

Obłędnie pyszne kotlety mielone z serem

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są klasyką polskiej kuchni - wielu Polaków jada je przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli znudziła ci się ich standardowa wersja, dodaj do nich odrobinę żółtego sera. Natychmiast zakochasz się w zmienionej konsystencji, a także ulepszonym i bardziej intensywnym smaku.

Kotlety mielone to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy Polak zna ich smak, co wbrew pozorom może spowodować, że dawno już się przejadły. W końcu jak długo można jeść takie same dania?

Aby urozmaicić jadłospis, wcale nie trzeba całkowicie go zmieniać - wystarczy dodać odrobinę żółtego sera podczas lepienia kotletów mielonych. Po rozkrojeniu wycieka on ze środka, co jest ucztą także dla oczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone z serem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 120 g sera żółtego

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki i zmielenia go w maszynce. Jeśli nie masz jej w domu, poproś o zmielenie rzeźnika. Przełóż je do dużej miski. W mniejszym naczyniu namocz czerstwą bułkę w mleku.

Lidl rusza z promocjami

Weekendowe promocje w Lidlu

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj ją wraz z tłuszczem do mięsa. Poza nią w misce umieść odsączoną z mleka bułkę, jajko, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę dokładnie.

Ser pokrój w dużą kostkę. Każdą z nich oblep masą mięsną, formując kształt kotleta mielonego. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Kotlety mielone

Źródło: canva.com/Tatiana Volgutova, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >