Obłędny patent na lubczykowy rosół. 1 szczegół może nieźle zaskoczyć
Rosół z lubczykiem jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej odsłony tej zupy. Bez mięsa a za to z dodatkiem aromatycznego zioła, danie smakuje znakomicie. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.
Dobry rosół nie musi zawierać mięsa. Warzywna odsłona dzięki dodatkowi lubczyku nabierze charakteru i przyjemnie was zaskoczy głębokim smakiem oraz pełnym niuansów aromatem. Skusicie się?
Przepis na bezmięsny rosół z lubczykiem
Składniki:
-
3-4 marchewki
-
2 małe pietruszki
-
1 niewielki seler
-
2 średnie cebule
-
1 nieduży por
-
3 spore gałązki lubczyku 2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
2-3 łyżki oliwy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić pyszny rosół z lubczykiem? Jeden szczegół was zaskoczy
Do zrobienie tej smakowitej odsłony klasycznego dania nie wykorzystamy ani grama mięsa. Mimo to będzie pysznie. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy.
Warzywa przenosimy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy w kawałku oraz opłukanego pora . Zagotowujemy. W międzyczasie nad płomieniem palnika opalamy cebulę. Możemy ją też zrumienić na suchej patelni.
Warzywo dodajemy do rosołu wraz z lubczykiem i gotujemy całość przez 60 minut. Na koniec wlewamy oliwę i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Usuwamy warzywa i podajemy. Najlepiej smakuje z makaronem.
Po inne pomysły na rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pikantną wersję od babci Tereski oraz pyszny patent na przyrządzenie tej zupy w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: