Dynia w pysznej zalewiefacebook.com/Zakręcony-słoik

Skarb jesieni, czyli marynowana dynia w zalewie słodko-kwaśnej. Zrobisz w parę chwil, bez pasteryzowania

Ocet jest świetnym produktem do konserwowania żywności. Jego silnie zakwaszające właściwości blokują rozwój i namnażanie się drobno organizmów odpowiedzialnych za psucie jedzenia. Doskonale sprawdza się wraz z marynowaną dynią.

Ocet bardzo często wykorzystywany jest do konserwowania żywności. Konserwowe ogórki, papryka, grzybki czy cebulki są tego najlepszym przykładem - ich smak podkreśla wiele innych dań i często po nie sięgamy. Świetnym pomysłem jest przygotowanie dyni w kwaśno-słodkiej zalewie z udziałem octu.

Nagły komunikat. Ogromna zmiana w robieniu zakupów podczas godzin dla seniorów w LidluNagły komunikat. Ogromna zmiana w robieniu zakupów podczas godzin dla seniorów w LidluCzytaj dalej

Ocet z dynią - połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie

Niedawno skończył się okres zbiorów dyni, a wiele sklepów pęka w szwach od ilości różnych gatunków tego warzywa. Listopadowy klimat z pewnością skłania wielu ludzi do częstego przygotowywania dań z dynią, a jednym z najpopularniejszych przepisów jest dyniowa zupa krem.

Warto jednak poświęcić trochę czasu na recepturę, która jest zupełnie inna niż wszystkie. Dynia marynowana w słodko-kwaśnej zalewie jest idealną propozycją, aby zabezpieczyć duże ilości tego warzywa na zimę. Co więcej, jej smak jest tak dobry, że ciężko to opisać. Doskonały przykład tego jak taki przetwór powinien wyglądać, został zamieszczony na profilu Zakręcony słoik na Facebooku.

Choć wiele przetworów wymaga pasteryzowania, aby zachowały długa datę przydatności do spożycia, nie jest to konieczne w tym przypadku. Spora ilość octu skutecznie wyjaławia zawartość słoików, więc ryzyko zepsucia jest znacznie zmniejszona.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nastolatek chciał nocą nazbierać jabłek, rano już nie żył. Szczegóły porażają
  2. Najpiękniejsza wieś w całej Polsce. Jest niesamowita, warto ją odwiedzić
  3. Zaledwie 5 minut i 5 prostych składników dzieli cię od stworzenia rewelacyjnego ciasta, które pokochasz ty i twoja rodzina

Przepis na dynie w zalewie octowej

Składniki:

  • dynia
  • 5 szklanek wody
  • 1.5 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • anyż
  • sól

Zacznij od dokładnego umycia dyni pod bieżącą wodą. Rozetnij ją na ćwiartki, aby z łatwością móc wyciągnąć gniazda nasienne i nasiona. Po oczyszczeniu dyni, obierz ją z twardej skóry. Pokrój w równomierną i dość drobną kostkę. Blanszuj ją we wrzątku przez około 1 minutę.

Dynię wrzuć do słoików i ciasno ułóż. Pamiętaj o dodaniu przypraw wedle swoich preferencji. Ocet wlej do garnka, dolej wodę, dodaj cukier oraz sól. Doprowadź całość do wrzenia i rozpuść cukier. Następnie zalej zalewą zawartość słoików tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu.

Od razu po zalaniu zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem, odstaw na blacie w kuchni i przykryj grubym kocem. Pozostaw je tak na noc, a o poranku schowaj je w chłodne i ciemne miejsce.

Pamiętaj jednak, że bez pasteryzacji dynia może nie przetrwać wielu lat. Warto więc przed spożyciem upewnić się, że zawartość nie jest zepsuta.

Koniec z niedzielami z zakazem handlu już od listopada? Właśnie komisja przyjęła projekt ustawy, decyzja zapadnie niebawemKoniec z niedzielami z zakazem handlu już od listopada? Właśnie komisja przyjęła projekt ustawy, decyzja zapadnie niebawemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już nie ma odwrotu. Premier właśnie nałożył na Polaków nowe, poważne obostrzenia
  2. Tak wyraża się Marta Manowska. Niebywałe słowa do Polaków
  3. Katarzyna Dowbor pokazała banalnie proste i pyszne danie z ziemniaków. Na sam widok cieknie ślinka
  4. Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkę
  5. Obierając ziemniaki widzisz pod skórką zielony kolor? Wyrzuć je natychmiast, zjedzenie grozi ogromną tragedią
  6. Ministerstwo Zdrowia przekazało tragiczne wieści. Absolutny rekord zgonów i zachorowań
  7. Międzynarodowa Stacja Kosmiczna może zakończyć działalność? Eksperci mówią o możliwych rozwiązaniach

Źródło : Kwestia Smaku

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł