Ocet jabłkowy z obierekwikipedia.org/Jason Popesku creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Banalny przepis na domowy ocet jabłkowy. Zrobisz go z obierek, nic się nie zmarnuje

Ocet idealnie pasuje do wielu sałatek, marynat i sosów. Jego kwaśność i aromat podkreśla smaki innych składników. Przygotowanie jabłkowego octu jest banalnie proste, możemy do niego wykorzystać nawet obierzyny, więc stanowi świetny sposób na zagospodarowanie resztek.

Ocet owocowy w domu najczęściej pochodzi ze sklepu, jednak jego domowa wersja jest o wiele lepsza. Po pierwsze dokładnie wiemy, co się w nim znajduje, po drugie możemy zrobić go z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje. Ocet jabłkowy jest często stosowany przez ludzi na diecie, którzy piją go wymieszany z wodą zaraz po przebudzeniu. W taki sposób pobudzają swój metabolizm i zmniejszają łaknienie, co ułatwia zrzucanie kilogramów.

Na pewno zatrzymasz się przed półką w Biedronce. 3 ukochane produkty Polaków po 3 złNa pewno zatrzymasz się przed półką w Biedronce. 3 ukochane produkty Polaków po 3 złCzytaj dalej

Ocet domowy z obierek jabłka - banalny sposób na wykorzystanie odpadków

Sekretem najlepszego octu są naturalne i organiczne jabłka. Dobre jabłka, które nie były pryskane pestycydami gwarantują, że ocet będzie idealnie kwaśny. Aby zdobyć dobre owoce wystarczy dokładnie rozejrzeć się na lokalnym targu. Nieregularne, pełne plam owoce są znakiem, że drzewo nie było pryskane i właśnie takie jabłka są idealne do wykonania octu.

Składniki:

  • 3 kilogramy obierek z jabłka
  • 3 litry wody
  • 6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego, choć zwykły biały też może być)

Dzisiaj grzeje:

  1. Ziemniaki wrzucasz do zimnej wody czy na wrzątek? Prawie wszyscy popełniają fatalny błąd
  2. Dantejskie sceny w niemal całej Polsce, żywioł uderzył z gigantyczną mocą. Ponad 36 tysięcy osób poszkodowanych
  3. Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej diety

Przygotowanie:

    1. Obierki dokładnie umyj, osusz i ułóż w obszernym słoju. Naczynie powinno być wystarczająco duże, abyś mógł bez przeszkód w nim mieszać. Pamiętaj, aby było czyste i wyparzone.
    2. Obierki zalej ciepłą, letnia wodą z rozpuszczonym cukrem. Ważne, aby obierki były całkowicie zakryte płynem, inaczej ryzykujesz pojawieniem się pleśni. Jeśli obierki pływają na powierzchni, nakryj je talerzem. Przemieszaj całość i zakryj słój lnianą ściereczką.
    3. Odstaw naczynie w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
    4. Codziennie warto zamieszać ocet czystą łyżką, co przyspieszy fermentację i zmniejszy ryzyko pojawienia się pleśni.
    5. Gdy piana zniknie, proces zakończył się. Przelej ocet do czystych, wyparzonych szklanych butelek i przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.
Smutne doniesienia o żonie Zenka Martyniuka. A jeszcze niedawno para mówiła o diecie i pokazywała imponującą kuchnięSmutne doniesienia o żonie Zenka Martyniuka. A jeszcze niedawno para mówiła o diecie i pokazywała imponującą kuchnięCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Rząd zmienia strategię. Rozważa rozszerzenie zakazu na cały kraj
  2. Opracowano trzy możliwe scenariusze. Jak rozwinie się koronawirus w Polsce?
  3. Najlepsze, najszybsze, najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Nie da się opisać smaku, jest boskie
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Żona wrzuciła do wrzącej wody makaron kupiony przez Kamila w Biedronce. Po chwili zamarła
  6. Pan młody wybiegł z własnego wesela. Gdy goście poznali powód ucieczki, osłupieli ze zdumienia

Źródło: rmf.fm

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł