Ocet jabłkowy ma cenne właściwościpixhere/

Połącz ocet jabłkowy z imbirem i kilkoma składnikami. Naturalne wsparcie odporności

Ocet jabłkowy nie tylko podkreśli smak wielu potraw. Gdy zmiksujemy go z kilkoma łatwo dostępnymi składnikami, zyskamy miksturę, która wspomoże naszą odporność. Sezon jesienno - zimowy sprzyja różnym infekcjom, dlatego warto mieć pod ręką naturalne specyfiki, które korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie.

Ocet jabłkowy znajduje się w niemal każdej kuchni. Nie tylko wzmocni smak wielu potraw, ale sam posłuży jako baza naturalnego specyfiku, który wzmocni naszą odporność. Zrobisz go samodzielnie z łatwo dostępnych składników. Zatem do dzieła!

Ocet jabłkowy - cenne właściwości

Ocet jabłkowy słynie z doskonałego wpływu na nasz organizm. Do jego zalet należy m.in. regulacja poziomu cukru we krwi, poprawę funkcjonowania gospodarki insulinowej oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Zmiksowany z kilkoma składnikami ma jeszcze cenniejsze dla zdrowia właściwości. Mikstura jest szczególnie polecana w okresie zimowym, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienia i spadek naszej odporności.

Do jej zrobienia będziemy potrzebować kilku produktów. Są one doskonale znane osobom, które interesują się tzw. medycyną ludową, chodzi o: chrzan, czosnek, imbir, cebulę czy niesamowicie zdrową kurkumę (może być w formie proszku lub korzenia).

Nie żyje 39-letni milioner. Powodem śmierci mogła być herbata, szczegóły porażająNie żyje 39-letni milioner. Powodem śmierci mogła być herbata, szczegóły porażająCzytaj dalej

Miksturę poleca się je używać szczególnie na początku przeziębienia - czasem wystarczą one do tego by jak najszybciej pokonać chorobę. W przypadku, gdy się ona nasila, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Poniżej zdradzamy przepis na ten domowy specyfik.

Naturalna mikstura na odporność na bazie octu jabłkowego - przepis

  • ocet jabłkowy - 700 ml
  • drobno posiekany czosnek - 1/4 szklanki
  • 2 świeże papryczki chilli
  • starty imbir - 1/4 szklanki
  • starty chrzan - 2 łyżki
  • 2 kawałki korzenia kurkumy lub 2 łyżki kurkumy w proszku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki obierz ze skórki, a następnie pokrój lub zetrzyj. Posiekany czosnek, starty chrzan, imbir i kurkumę i pokrojone papryczki chilli włóż do słoika i zalej octem jabłkowym. Odstaw słoik w suche i chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.

Pamiętaj aby kilka razy wstrząsnąć słoikiem, aby znajdujące się w nim składniki dokładnie się ze sobą wymieszały.

Po dwóch tygodniach dokładnie przecedź zawartość słoika i znajdujący się w nim płyn przelej do butelki. Powstałą miksturę można przechowywać przez dość długi okres czasu bez większych obaw, że ulegnie on zepsuciu. Do odsączonych składników można również dodać np. oliwę z oliwek i wykorzystywać jako przyprawę w kuchni.

Jak podaje beszamel.se.pl, w przypadku przeziębienia lub grypy, należy pić jedną łyżeczkę mikstury przez kilka godzin. Jeśli chcemy po prostu wzmocnić i uodpornić nasz organizm, wystarczy pić jedną łyżeczkę syropu dziennie. Nie należy przenigdy pić go na pusty żołądek.

Szukasz pomysłu na naturalne syropy? Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na naturalny specyfik z imbiru lub z goździków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se/zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł