Ogórki kiszoneyoutube / kanał: Menu Dorotki / kadr z filmu

Pyszna i szybka surówka z ogórków kiszonych. Pasuje niemal do każdego drugiego dania

Ogórki kiszone to nie tylko doskonała przekąska, świetnie sprawdzą się także jako składnik pysznej sałatki. Wyjdzie nie tylko doskonała w smaku, ale także lekka i zdrowa. Przygotowanie jej to dosłownie kilka minut, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ogórki kiszone uwielbiamy za ich wyrazisty smak i cudowną chrupiącą fakturę. Kuchnia polska nie byłaby bez nich taka sama. Naszym ulubionym spsobem ich spożywania, jest wyjadanie prosto ze słoika. Jednak możemy użyć nieco kreatywności i dodać do nich kilka pysznych składników. Tym samym stworzymy bezcenną w ciepłe dni sałatkę. Świetnie sprawdzi się podczas grilla oraz wszelkich rodzinnych obiadów.

O mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losO mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losCzytaj dalej

Ogórki kiszone w orzeźwiającej sałatce

Nie zawsze mamy czas, by spędzać w kuchni długie godziny. Dlatego tak uwielbiamy proste przepisy, które nie wymagają wymyslnych skladników, ani wielkiego nakładu pracy. Dlatego właśnie ta sałatka tak przypadła nam do gustu. Kilka prostych produktów wynosi ogórki na kolejny poziom smaku. Tego przepisu należy spróbować. Nagranie wraz z przepisem możecie zobaczyć także na kanale Menu Dorotki na platformie Youtube.

Potrzebujesz:

  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 czerwona cebula - średniej wielkości
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju rzepakowego

Dzisiaj grzeje:

  1. Rzecznik ministra zdrowia komentuje dzisiejszy raport. Nie ma dobrych informacji na weekend
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. Seniorze, emerytura i dodatki to nie wszystko, na co możesz liczyć. 5 najważniejszych ulg i zniżek dla emeryta

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy równie drobno, by estetycznie wyglądała na naszych talerzach. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do miseczki i ze sobą łączymy, aż powstanie jednorodna mieszanka. Sos wlewamy do pokrojonych warzyw i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na około godzinę, by smaki się przegryzły. Po tym czasie jest gotowa do podania. Możemy się nią zajadać do woli, ale najlepiej łączy się z pieczonym, aromatycznym mięsem.

Najlepsze newsy:

  1. Dariusz Siatkowski obchodziłby dziś 60. urodziny. Śmierć męża Kasi z filmu ”Kogel-mogel” do dziś jest zagadką
  2. Ziobro poszedł do Rydzyka, aby poskarżyć się na PiS. Takiej sytuacji jeszcze nie było, zadziwiające słowa
  3. Nie tylko w Karpaczu sytuacja jest skandaliczna. Na południu Polski władze ostrzegają, nie mają już sił
  4. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  5. Do Biedronki weszli we dwóch, nikt nie przypuszczał jakie zrobią rzeczy. Zostali nagrani przez kamery monitoringu
  6. Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych
  7. Justyna Żyła będzie wściekła. Na jaw wyszło, że Piotr spotyka się z popularną gwiazdą TVN ?

Źródło: Przeslijprzepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł