Ogórki w słoiki - pyszny dodatek do wielu dańpixabay.com/congerdesign

Do słoika wsadziła ogórka w plasterkach, koperek i czosnek, a potem zalała. Niesamowity smak lata czuła nawet zimą

Ogórek latem smakuje zupełnie inaczej, wręcz możemy wyczuć w nim ciepłe promienie słońca. Aby zachować wspaniały smak lata Bożena wkłada pocięte w plasterki ogórka wraz z czosnkiem i koperkiem do słoika, a następnie całość zalewa. Takim sposobem może cieszyć się pysznymi przetworami cały rok.

Ogórek z koperkiem ze słoika jest wspaniałym dodatkiem, który rozpromienia każde danie. Owa sałatka jest banalnie prosta do wykonania, a zrobienie jej większych ilości zapewni całoroczny zapas. Nie ma w końcu nic lepszego, jak świeżo otwarty słoik w zimie, z którego buchają zapachy kojarzące się jednoznacznie z latem.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Ogórek według pani Bożeny - alternatywa dla zwykłych kiszonych ogórków

Ogórki ze słoika z przepisu Bożeny pasują praktycznie do każdego mięsnego dania. Niezależnie czy podajesz smażoną pierś z kurczaka, pieczone udka czy może schabowego, ta prosta sałatka nada zupełnie nowego wyrazu. Zachowanie letnich warzyw jest istotne również z powodu substancji odżywczych, które zimą są nam szczególnie potrzebne.

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 gramów cebuli
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 10 pokaźnych łyżek koperku
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki soli

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Umyj ogórki i obierz je ze skóry. Pokrój je w plasterki. Najwygodniej jest użyć mandoliny, choć można także zwykłym nożem lub obieraczka do warzyw.
    2. Obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę.
    3. Czosnek obierz ze skorki i posiekaj w drobna kostkę.
    4. W dużej misce zmieszaj razem ogórki, cebulę, czosnek, ocet, olej, cukier, sól oraz koperek. Dokładnie całość wymieszaj i odstaw na półtorej godziny.
    5. Słoiki dokładnie umyj, wyparz i wysusz. To samo zrób z zakrętkami.
    6. Zawartość miski przemieszaj i przełóż do słoików. Pamiętaj, aby dokładnie wyczyścić ranty słoików tak, aby nie było na nich żadnych resztek sałatki.
    7. Szczelnie i silnie zakręć pokrywki i pasteryzuj słoiki przez 25 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najlepsze newsy:

  1. Policja wnioskuje o karę za pogrzeb Piotra Woźniaka-Staraka. Odbył się zgodnie z wolą rodziny
  2. Wielkie poszukiwania w Świnoujściu. Podali warunki, władze przystąpiły do działania
  3. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
  4. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  5. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
  6. Nie żyje wybitna postać polskiego sportu. Był pięciokrotnym mistrzem kraju

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł