Ogórki świeżepixabay.com/ogórki/zielony/ogórek/żywność/autor: sweetaholic

1 zabieg ma ogromne znaczenie przy uprawie ogórka. Gwarantuje wspaniałe zbiory i doskonałą jakość warzywa

Ogórek, który został wyhodowany przez nas w przydomowym ogródki, zdecydowanie będzie smaczniejszy niż sklepowe warzywa. Doskonale wiemy, ze wzrost warzyw wspaniale wspierają nawozy. Jest jednak pewna drobna, acz istotna czynność, która ma równie wielkie znaczenie jeśli chcemy, by w tym roku plony były wybitnie bujne.

Ogórek sklepowy nie ma do niego podejścia. Gdy zrywamy warzywa z własnych grządek i krzaczków, zawsze wynik będzie o niebo lepszy niż w napompowanych chemią sklepowych wydmuszkach. Jeśli jesteś posiadaczem ogórków pod osłonami w swoim ogrodzie - sprawdź czy na pewno wykonujesz czynność, która ma zbawienny wpływ na jakość otrzymywanych plonów. Co najważniejsze ten trick możesz wykonać bez żadnych nakładów finansowych, a efekt będzie lepszy niż przy zastosowaniu drogich nawozów.

Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuZ 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniuCzytaj dalej

Ogórek jak marzenie - sposób na plony godne pozazdroszczenia

Czynnością, która wzmacnia nasze ogórki jest regularne przycinanie ich liści. Jeśli robimy to systematycznie i prawidłowo, ograniczamy nadmierny rozwój masy wegetatywnej w roślinie. Prościej mówiąc, ograniczenie liczby liści w roślinie sprawia, że transport wody i substancji odżywczych przebiega sprawniej,a dzięki temu najważniejsze składniki potrzebne do rozwoju plonów wędrują prosto ku owocom. Brak regulacji sprawia, że mówiąc potocznie transport wodny "zbacza z torów" i mniejsza ilość substancji odżywczych trafia do wierzchołka. Cięcie powinno przebiegać systematycznie, w przeciwnym razie roślina nie będzie miała szansy na opracowanie optymalnego systemu pobierania składników pokarmowych. Prawidłowo przeprowadzone usuwanie liści sprawia, że polepsza się cyrkulacja powietrza, a mniejsza wilgotność w obrębie rośliny nie sprzyja rozwojowi chorób grzybowych.

Dzisiaj grzeje:

Jak odpowiednio przycinać liście?

Przede wszystkim istotna jest ilość liści, które chcemy pozostawić na swoich ogórkach. Drobiazgowo jest to związane z typem odmiany rośliny, ale przyjmuje się, że na jednej roślinie możemy pozostawić od 15 do 20 liści. Przy czym pamiętajmy, że wszystkie owocujące pędy powinny mieć szeroki dostęp do oświetlenia. Sam zabieg cięcia wykonujemy sekatorem bądź ostrym nożem - narzędzia koniecznie muszą być wyczyszczone. Liście wycinamy "na gładko", przy samym pędzie rośliny. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy liści zrywać ręcznie. W pierwszym dniu po zabiegu bardzo korzystnie na kondycję rośliny wpływa ogrzanie jej od dołu - suche rośliny zdecydowanie szybciej zregenerują swoje pędy po cięciu.

Najlepsze newsy:

Źródło: warzywa.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł