

13 Sierpnia 2020
Sos, który odmieni smak zwykłych placków ziemniaczanych. Soczysty ogórek odgrywa w nim kluczową rolę
Ogórek jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować wiele frykasów. Jeśli placki ziemniaczane stały się dla ciebie zbyt powszednie, spróbuj zjeść je z sosem z poniższego przepisu. Odmienia ich smak diametralnie.
Ogórek nie należy do oczywistych dodatków, które podajemy wraz z plackami ziemniaczanymi. Placki większość jada z kwaśna śmietana, sosem grzybowym lub okazjonalnie cukrem, jednak zdecydowanie warto dać szansę plackom z ogórkami. Przygotowany z podłużnych warzyw sos wprowadza kolosalny powiew świeżości do tradycyjnego dania, pozwalając ponownie się nim cieszyć.
Ogórek i placki ziemniaczane - idealne połączenie, które zachwyca wielu smakoszy
Placki ziemniaczane choć smaczne, mogą się znudzić, jeśli podawane i jadane będą w taki sam sposób przez dłuższy czas. Aby uniknąć znudzenia warto modyfikować przepis. Sos tzatziki wywodzący się ze słonecznej Grecji idealnie współgra z delikatnym smakiem placków ziemniaczanych. Ogórek wraz z jogurtem greckim i czosnkiem tworzy bardzo smaczny, acz delikatny sos.
Dzisiaj grzeje:
- Tragiczna wiadomość, nie żyje miliarder. Zostawił po sobie prawdziwą fortunę
- Niebywała decyzja Biedronki, zrobimy nocne zakupy. Podstawowe produkty kupimy za półdarmo
- GW: Rząd chce sprzedawać lasy. Grunty mają trafić pod zabudowę deweloperów
Składniki:
Sos tzatziki:
- 1 duży ogórek
- 200 ml jogurtu greckiego
- dwa ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
Placki ziemniaczane:
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej
- 1 kilogram ziemniaków
Przygotowanie:
- Ogórek umyj i obierz. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp sola o odstaw na 15 minut.
- W osobnej miseczce połącz jogurt z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Z ogórków odciśnij wodę i zmieszaj z sosem. Odstaw do lodówki, aby się przegryzło.
- Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera razem z cebulą. Zblenduj je na gładką i jednolitą masę i przełóż do większej miski.
- Do masy dodaj jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z sosem w osobnej miseczce do maczania. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Emerytura dla pewnej grupy Polek i Polaków będzie znacznie wyższa. Decyzja zapadła, przedstawiamy szczegóły
- Bakteria zagrażająca życiu w wodach Bałtyku. Sinice nie są jedynym problemem nad morzem
- Z żałosnej kwoty emerytury prowadzącego Familiady, nie stać na utrzymanie auta i domu. Gwiazdor ma niebywałe podejście do jedzenia
- Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależy
- Odstrasza mszyce nietypowym specyfikiem. Niektórzy nie wiedza o jego istnieniu, a jest pod ręką
- Smutna wiadomość obiegła media. Nie żyje były uczestnik mistrzostw świata, zostawił żonę i dwójkę dzieci
Źródło: doradcasmaku
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko pysny i prosty przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł