Ogórek z miętą i jogurtem greckim tworzy cudowne połączenie.pixabay.com/webandi

Idealna na lato sałatka z miętą i ogórkiem. Pyszny i lekki dodatek do dań

Ogórek smakuje świetnie nie tylko w klasycznej mizerii, ale też w wielu innych, mniej znanych surówkach. W połączeniu z miętą i czerwoną cebulą zachwyca wyjątkowym aromatem. Świeże zioła sprawiają, że zwykłe ogórki z jogurtem i kilkoma dodatkami mogą zachwycić na nowo nawet najwytrawniejszych smakoszy. Polecamy cudowny przepis na letnią sałatkę.

Ogórek sprawdza się w wielu letnich daniach i surówkach. Każdy miłośnik jedzenia i kulinarnych ciekawostek śledzi najnowsze przepisy w sieci, dzięki którym może poznać zaskakujące połączenia smaków. Okazuje się, że jeśli mamy w przydomowym ogródku miętę, możemy bez wahania dorzucić ją do dobrze znanej mizerii, a znana sałatka zyska zupełnie inny charakter. Jej smak dodatkowo podkręcimy chili, limonką i odrobiną octu ryżowego.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Ogórek, mięta i czerwona cebula pozwolą przygotować cudowną wersję mizerii

Ogórek i kilka charakterynych składników mogą stać się bazą wyjątkowej sałatki. Wystarczy, że obierzemy warzywo nieco inaczej niż zwykle - zostawiając na nich nieco ciemnozielonej skórki - a do tego przyprawimy je sokiem z limonki, miodem, chili i miętą. Wówczas zyskamy dość egzotyczną, lekką i świeżą wersję dobrze znanej mizerii. Wszystkie smaki idealnie się równoważą, więc nie trzeba obawiać się, że sałatka będzie zbyt pikatna lub kwaśna.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ministerstwo zdrowia wydało pilny apel do Polaków. Wszyscy muszą się natychmiast dostosować
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Jeszcze tylko podpis prezydenta i wjedzie nowa opłata. Wpływy będą ogromne

Składniki:

  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • kilka listków mięty,
  • mała papryczka chili,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1,5 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • łyżeczka octu winnego lub ryżowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz,
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy końce i obieramy w taki sposób, by co około centymetr pozostawić na nich pasek zielonej skórki. Kroimy na cienkie plasterki, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę. Dorzucamy posiekane listki mięty i papryczkę chili. Przyprawiamy wszystko oliwą, sokiem z limonki lub cytryny, miodem, cukrem, solą, octem, pieprzem i solą. Na koniec polewamy ogórki jogurtem greckim.

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podobnej wpadki w TVP Info jeszcze nie było. Widzowie nie mogli uwierzyć własnym oczom
  2. Poważne ostrzeżenia dla turystów na północy Polski. Zbadali próbki. Są groźne dla zdrowia
  3. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Nawet nie próbuj wylewać wody po kiszonych ogórkach. Ma 3 niesamowite nieznane zastosowania, które pokocha cała rodzina
  6. Justyna Żyła nie przestaje zaskakiwać. Jej nowe zdjęcie łamie przyjęte kanony (FOTO)

Źródło: Kwestia Smaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Obrazy smakosze.pl

Następny artykuł