Ogórki po greckupublicdomainpictures / Sheila Brown / CC0

Hit - mało powiedziane. Ogórki po grecku podbijają polskie stoły, wygrają nawet z klasykami

Przepyszne ogórki mogą mieć najróżniejsze odsłony. Preferencje ich dotyczące mogę się różnić, jednak z pewnością nie można żadnej odmianie odmówić smakowitości. Tym razem warto postawić na ogórki po grecku. Takim frykasom ciężko się oprzeć. Mogą być Twoim nowym ulubionym przysmakiem.

Nie da się ukryć, że ogórki są jednym z najpopularniejszych dodatków, który pojawia się na polskich stołach. Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez tej wyjątkowej przekąski. W związku z tym zawsze warto mieć zapas przetworów na bazie ogórków. Ich grecka odsłona jest prawdziwą sensacją.

Rodzinny grill omal nie skończył się niewyobrażalną tragedią. Kobieta przestrzega innychRodzinny grill omal nie skończył się niewyobrażalną tragedią. Kobieta przestrzega innychCzytaj dalej

Ogórki po grecku zyskują na popularności

Ogórki w greckim wydaniu coraz częściej goszczą w rodzimych domostwach. Wszystko za sprawą ich niesamowitego smaku, który znacząco wyróżnia się na tle innych odmian ogórków. Nawet najbardziej wymagający smakosze nie potrafią przejść obojętnie obok takiej propozycji kulinarnej. Otwarty słoik szybko świeci pustkami. Co nam będzie potrzebne do ich przygotowania?

  • ogórki gruntowe
  • marchew
  • liście selera
  • liście pietruszki
  • liście pora
  • liście laurowe
  • cebula
  • ziele angielskie
  • ocet
  • woda
  • cukier
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Polskę obiegły tragiczne informacje. Nie żyje słynny dziennikarz
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. NBP potwierdziło informację, która zszokuje wielu Polaków. Będzie nowy pieniądz

Prosty przepis na ogórki po grecku

Ogórki po grecku się banalne w przygotowaniu. Jeżeli mamy już wszystkie z powyższych składników możemy zaczynać. Na początku myjemy ogórki i zostawiamy je w wodzie przez około 30 minut. Następnie dno każdego słoika wyścielamy liśćmi selera, pietruszki i pora. Dodajemy po jednym ziarnie ziela angielskiego, liściu laurowym oraz plaster cebuli. Kiedy już wykonamy te czynności, ogórki układamy ciasno w słoikach. Całość zbogacamy o kawałki marchwi. Teraz możemy przejść do przygotowania zalewy.

Jak powszechnie wiadomo, ogórki potrzebują zalewy. Wykonamy ją ze szklanki octu, pięciu szklanek wody, szklanki cukru i dwóch łyżki soli. Wszystkie składniki gotujemy w garnku i gorącą cieczą zalewamy ogórki. Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 8 minut.

Najlepsze newsy:

  1. Kolejna tragedia, śmierć przyszła niespodziewanie. Nie żyje Hanna Kurowska
  2. Jacek Kurski ma powody do złości, Sekielski mocno o kulisach jego ślubu. "Ja mam żonę i nie zamierzam się rozwodzić"
  3. Zderzyły się samoloty, są ofiary, nie mieli szans. Tragiczna wiadomość ze świata z samego rana
  4. Najczęstsze błędy podczas uprawy ogórków. Przez nie warzywo może być gorzkie
  5. Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni
  6. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  7. Policja wkroczy do siedziby polskiego klubu? Wybuchła nowa afera korupcyjna

Źródło:przetworynazime.blogspot.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama


Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł