Ogórki na mizerię można doszczętnie zepsućJakub Kossakowski / materiały własne

Onet ostrzega. Chodzi o psujący smak mizerii błąd, dotyczący przygotowania ogórków

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Niektórzy dodają je do sałatek, inni stawiają na takie kulinarne szlagiery jak mizeria. Zgodnie z doniesieniami Onetu bardzo łatwo o popełnienie błędu, który znacząco wpływa na smak uwielbianego dodatku obiadowego. Mowa o sposobie obierania. Należy zaczynać od jaśniejszej końcówki.

Ogórki świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie potraw obiadowych. Ich smak niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Jednak rozpoczęcie obierania z niewłaściwej strony sprawi, że spotkamy się z prawdziwym kulinarnym rozczarowaniem.

Jak przygotować ogórki do mizerii?

Większość osób z miłą chęcią sięga po ogórki. Są one niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. W związku z tym warto dodać je do codziennego jadłospisu. Przygotowując mizerię, przeważnie obieramy ogórki. Trzeba wówczas pamiętać o jednym szczególe.

Ogórki można przygotować na wiele pysznych sposobów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na pastę jajeczną, w której główną rolę grają ogórki kiszone. Tym razem zwrócimy uwagę na błąd, który może zrujnować naszą mizerię.

Już wcześniej wspominaliśmy o pewnym błędzie, który popełniamy, przygotowując ogórki na mizerię. Wówczas mankamentem były proporcji soli. Dziś przyjrzymy się sposobowi obierania, przed którym ostrzega portal Onet.

Większość z nas popełnia błąd przy wyciskaniu czosnku. Lepiej go unikaćWiększość z nas popełnia błąd przy wyciskaniu czosnku. Lepiej go unikaćCzytaj dalej

Zgodnie z doniesieniami portalu Onet niewielu smakoszy zdaje sobie sprawę z tego, że ogórki należy obierać od jasnej do ciemnej strony. W przeciwnym wypadku nasze warzywa będą gorzkie. Z czego to wynika?

Dlaczego ogórki bywają gorzkie?

Portal Crazy Nauka wyjaśnia, że za gorycz odpowiadają substancje określane jako kukurbitacyny. Mają one ważną funkcję. Mianowicie odstraszają szkodniki, które chciałyby posilić się ogórkami. Kukurbitacyny dla niektórych organizmów są silnie trujące.

Co prawda ogórki szklarniowe, których używamy do mizerii, rzadko kiedy cechują się gorzkim smakiem, jednak nie oznacza to, że nie możemy na taki natrafić. Wówczas nieprawidłowe obranie może doprowadzić do kulinarnej klapy.

Mając na uwadze powyższe informacje, powinniśmy zapamiętać, że ogórki najlepiej obierać od jasnej do ciemniej strony. Jeśli mamy wątpliwości, możemy po prostu odciąć obie końcówki. To również uchroni naszą mizerię przed goryczą.

Gorzki smak towarzyszy przeważnie ogórkom gruntowym, które najczęściej kisimy w słoikach. Jednak w trakcie tego procesu gorycz znika. Jeśli chcesz się przekonać na własnym podniebieniu, jak smakują kukurbitacyny, wystarczy nieprawidłowo obrać warzywo i je skosztować.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł