Mizeriawikimedia commons

Gessler pouczyła Polaków jak robić mizerię, placki ziemniaczane i buraczki. Zastosujesz się?

Ogórki to podstawowy składnik warzywnych sałatek czy surówek. Klasyczny, polski obiad często kojarzy nam się z mizerią, której nie może zabraknąć na stole. Dzięki Magdzie Gessler, wiemy jak ją dobrze przygotować. Królowa polskiej gastronomii pouczyła też Polaków jak powinno się przygotowywać buraczki oraz z czym najlepiej podawać placki ziemniaczane.

Ogórki to klasyka wśród warzyw. To idealny składnik na pyszne i zdrowe sałatki czy surówki. Co więcej, rewelacyjnie sprawdza się nawet dodawany do wody do picia jako dodatkowy wzmiacniacz smaku i świeży aromat. Ogórki mają wiele zastosowań, nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Jednym, z polskich klasyków, jest bezapelacyjnie dobra mizeria, którą jak się okazuję, robimy źle.

Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczymWyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczymCzytaj dalej

Ogórki, czyli samo zdrowie

Ogórki uchodzą za jedne z najdelikatniejszych warzyw, bardzo świeżych w smaku. Warto również pamiętać, że mimo, że idealnie komponuje się z innymi warzywami czy jako dodatek do kanapek, może podkradać witaminę C, która z innych produktów się utlenia. Warto zastanowić się nad łączeniem go z pomidorem czy papryką. Chyba, że stworzyły barierę za pomocą oleju, jogurty czy śmietany.

98 procent składu ogórka to woda. To zatem świetny pomysł na nawadnianie swojego organizmu. Jeśli ktoś ma problem z regularnym spożywaniem płynów, tym bardziej to idealna opcja dla niego.

W skład ogórków wchodzi przede wszystkim błonnik pokarmowy. Działają moczopędnie, wspomagając pozbywanie się toksyn. Zapobiegają problemom trawiennym i co ważne, mają bardzo mało kalorii, dzięki czemu mogą być zdrową przekąską. Sam ogórek może poszczycić się skórką, w której jest mnóstwo drogocennych składników, ale nie dla wszystkich jest ona lekkostrawna.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pierogi bez lepienia? Zasmażane ruskie na waflach robi się w parę chwil, a smakują obłędnie
  2. Wiemy, co robi Justyna Pochanke po odejściu z TVN-u. Przeprowadziła się do kraju, który przyciąga turystów jak magnes
  3. Nagłe komunikaty lada moment we wszystkich większych sklepach spożywczych. Padły znaczące daty

Mizeria klasykiem wśród surówek

Mizeria to surówka s zielonych ogórków, a czasem również sałaty czy rzodkiewki. Jest kilka kombinacji, ale ta klasyczna kojarzy się z samym ogórkiem właśnie. To ta wersja jest najczęściej spotykana w knajpach, a szczególnie w tych, które serwują klasyczną, polską kuchnię.

Można ją wykonać z dodatkiem cebuli, a jako bazę całej surówki możemy użyć zarówno kefiru, zsiadłego mleka, śmietany czy jogurtu. Każdy znajdzie wersję dla siebie, która będzie odpowiadać nie tylko smakiem, ale również kaloryką. Cała magia leży również w przyprawach.

Magda Gessler radzi, jak zrobić dobrą mizerię

Magda Gessler znana jest z doskonałych przepisów i przede wszystkim rewelacyjnych rozwiązań na kuchnię polską, którą tak kochamy. Przy każdej sposobności dzieli się z nami swoimi przepisami i doradza, co robić, aby uzyskać najlepsze efekty.Są dwie wersje klasycznej mizerii. Jak mówi restauratorka, pierwsza z nich nazywana Poznańską. To mizeria z ogórkiem wyciśniętym z solą i octem, do której dodajemy cebulę.Druga wersja, bardziej wschodnia to ta, którą jemy najczęściej. W jej przypadku chodzi przede wszystkim o śmietanę. To ona jest bazą całej mizerii i to ona powinna grać smakowe skrzypce. Tutaj nie ma miejsca na cebulę, a nawet ocet. Kwaśna śmietana i ogórki z przyprawami to cała tajemnica, która skrywa w sobie smak prawdziwej klasyki.

Wśród porad znalazły się też wskazówki w odniesieniu do placków ziemniaczanych czy buraczków. Restauratorka odpowiedziała na pytanie, które dotyczyło przygotowania buraczków. Na czym powinniśmy je smażyć? Często mówi się o oleju, smalcu czy nawet maśle. Magda Gessler podkreśla, że najlepiej smażyć je na smalcu lub skwarkach. Wiadomo nie od dziś, że to smalec i skwarki właśnie dają niesamowity smak potrawom.

Kolejna wskazówka dotyczyła placków ziemniaczanych oraz ich podania. Ulubioną formą dla Magdy Gessler są te ze śmietaną oraz cukrem. To dla niej jedyna, dopuszczalna i najsmaczniejsza forma. Podanie ich na wytrawnie z ketchupem określiła jako zbrodnię.

Warto jednak dodać, że wszystko zależy od preferowanych przez nas smaków. Można przecież łączyć różne przepisy na mizerię i podawać ją w wybranej przez nas formie. Wiele osób kombinuje z dodatkami, nie skupiając się jedynie na ogórkach. Można powiedzieć, że wtedy mizeria traci swój prawdziwy urok, w którym chodzi o smak samego ogórka. Znaleźć można mnóstwo przepisów, które są również podzielone na te bardziej "fit". Każdy znajdzie coś dla siebie, a my mamy nadzieję, że przygotujecie własną do kolejnego obiadu.

Nagłe komunikaty lada moment we wszystkich większych sklepach spożywczych. Padły znaczące datyNagłe komunikaty lada moment we wszystkich większych sklepach spożywczych. Padły znaczące datyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Premier Morawiecki nie wytrzymał, ma już dość. W mocnych słowach skomentował zachowanie Polaków
  2. Rodzice mogą być spokojni. Decyzja ws pieniędzy z KRUS już zapadła
  3. Masz ochotę na małe co nieco? Za mniej niż 5 zł zrobisz przepyszny i zdrowy deser bez cukru, przepis jest banalnie prosty
  4. Najgorszy błąd podczas gotowania ziemniaków. Jego skutki są prawdziwym koszmarem
  5. Makłowicz zdradził swój trik na chrupiące i puszyste placki ziemniaczane. Poezja smaku, lepszych nie jedliście
  6. Nie żyje gwiazda Polsatu. Członek rodziny potwierdził tragiczną wiadomość i ujawnił przyczynę śmierci ulubieńca widzów
  7. Tłumy nagle rzuciły się na cukiernię, ogromna kolejka jakiej jeszcze nie było. Wspaniały gest Warszawiaków

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, viva.pl

Następny artykuł